Contribuții doar pentru munca din țară

Data publicării:
medic doctor pacient GettyImages-151262785

Deși nici nu a intrat în vigoare, noul Cod Fiscal a fost deja modificat, iar una dintre schimbari îi vizează pe cei trei milioane de românii care lucrează în statele membre ale Uniunii Europene.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de guvern, cei care îşi păstrează domiciliul în România nu vor mai achita contribuţia obligatorie la asigurările de sănătate, dacă plătesc deja în ţara adoptivă o asigurare de boală şi maternitate.

Tu practic trebuie să faci dovada la ANAF, și o să vedem care tipuri de asigurări sunt recunoscute, că ești asigurat social fie într-un alt stat membru, fie într-un stat cu care România are convenție de recunoaștere a asigurărilor sociale”, spune Adrian Benţa, specialist fiscal.

Ce vor face însă familiile în care unul dintre soți e plecat la muncă într-o țară a Uniunii Europene, iar celălalt, rămas acasă, nu are serviciu?

Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate: „Soțul poate solicita formularul E109, este vorba despre un formular european, care deschide drepturile de coasigurat soției rămase în România în situația în care soția nu obține alte venituri în România.”

În acest caz, serviciile medicale de care beneficiază cel rămas în țară vor fi decontate de statul în care se plătește asigurarea. Dacă însă cel rămas acasă nu devine coasigurat în străinătate din cauza legislației de acolo, atunci el va fi obligat să plătească în România o contribuție minimă la sănătate, de 5,5% din salariul minim pe economie. Specialiștii susțin că modificarea Codului Fiscal era necesară.

Tot ce face legea este să clarifice acest aspect și să nu-i mai considere evazioniști pe acești oameni care-și obțin veniturile în alte țări”, spune Eugen Sincu, specialist fiscal.

La bugetul statului vor ajunge astfel mai puțini bani, pentru că românii din străinătate cu asigurări plătite acolo nu vor mai da bani și în România. Nici Guvernul, nici Casa de Asigurari de Sănătate n-au o estimare privind impactul asupra încasărilor pe care îl va avea excluderea de la plată a celor asigurați într-un stat al Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri