Sari la conținut

Criză de sânge în București. Scădere drastică a numărului donatorilor

„Dacă aveţi rude, prieteni, vecini, care sunt apţi de donare, vă rugăm, încurajaţi-i să ne ajute!” - este apelul spitalelor către toţi pacienţii. Mai ales către cei care au nevoie de intervenţii chirurgicale.

neori suntem în imposibilitatea de a realiza operaţiile programate, suntem obligaţi să le amânăm până în momentul în care obţinem sângele de care avem nevoie. Noi, în neurochirurgie, nu suntem mari consumatori de sânge, însă pentru fiecare pacient trebuie să existe în rezervele spitalului sânge”, spune Ionuţ Gobej, neurochirurg.

La terapie intensivă criza se resimte şi mai acut.

În momentul de faţă, pentru această procedură este nevoie de 100 de donatori, procedura se numeşte plasma exchange, pentru un beneficiu maximal”, spune Lelia Iliescu, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul Colentina din Capitală.

Nu îl poți simţi decât în momentul în care te izbeşti de acest lucru şi îţi dai seama că un gest poate salva viaţa celui de lângă tine. Voi încerca să conving nişte oameni să facă acest lucru”, spune un pacient.

Cererile tuturor spitalelor din judeţul Ilfov ajung la Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti. Donatorii trec, însă, tot mai rar prin punctele de donare. Numărul lor a scăzut cu 20% în ultimul an.

A crescut foarte mult cererea spitalelor, deci aş putea să spun că faţă de primul trimestru al anului 2015, cererea spitalelor în produse sanguine s-a dublat. Şi ne este foarte greu să facem faţă acestei cereri mari”, spune Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală.

În condiţii obişnuite, fără evenimente precum tragedia din Colectiv, doar doi români dintr-o sută vin să doneze sânge. De trei ori mai puţin decât media europeană.