Sari la conținut

Cuplurile infertile, ignorate de stat. Ministerul Sănătății a oprit programul de fertilizare in vitro

David este un băiețel de doar opt luni, sănătos și cuminte. Mama îl îngrijește cu atenție, îl alintă cât se poate și se bucură de el în fiecare minute. Zece ani l-a așteptat.

„Au fost eforturi financiare, dar dorința noastră a fost atât de mare de a avea un bebeluș, încât am renunțat la altele”, spune mama lui David, Nicoleta Popa.

Femeia a cheltuit sume uriașe ți a tot încercat fertilizarea in vitro. Când era gata să renunțe pentru că rămăsese fără bani, a apărut programul Ministerului Sănătății. A mai făcut o încercare, cu cei 1.500 de euro primiți de la stat, și a fost cu noroc.

Povestea este similară cu a altor câtorva sute de cupluri infertile din România. Cu ajutor de la stat, peste 300 de bebeluși au venit pe lume. Un milion trei sute de mii de euro a costat inseminarea artificială care i-a adus pe lume.

Dupa un an și jumătate, însă, programul a fost oprit brusc. Acum, una dintre femeile care a cunoscut bucuria de a fi mamă datorita ajutorului dat de stat, se luptă pentru drepturile familiilor care nu pot avea copii.

„Tinând cont de impactul enorm, atât economic, social și psihic asupra cuplurilor afectate de infertilitate, această investiție, cu siguranță, s-ar justifica”, spune Irina Popescu, coordonator de programe la Asociația SOS Infertilitatea.

România a fost printre ultimele țări care a început programul de susținere financiară a familiilor infertile. Acum, este singura care nu mai oferă acest sprijin. Spania, de exemplu, în ciuda crizei economice, a continuat să ajute cuplurile cu probleme.

18.000 de euro sunt suportați de stat, dacă se respectă anumite reguli stricte. Femeia nu poate avea mai mult de 40 de ani, iar bărbatul – mai mult de 53. Au fost exclusi de la gratuități acei părinți care au un copil sănătos.

În România, medicii estimează că între 15 şi 20 la sută dintre cupluri nu pot avea copii.

„Noi stăm foarte prost cu natalitatea, stăm foarte prost cu mortalitatea infantilă și atunci este normal ca statul să se preocupe de generațiile viitoare, să avem aceste generații”, spune profesorul Radu Vlădăreanu.

Parlamentarii promit acum reluarea programul. „Trebuie să găsim resusrse pentru a susține măcar parțial aceste proceduri”, spune senatorul PSD Florian Bodog.

Chiar dacă statul nu acoperea decât costurile unei singure proceduri, pentru mii de români aceasta era singura șansă să aibă un copil.