Sari la conținut

Explicaţii despre kitul pentru intoxicaţia cu cianuri. Medic de la Spitalul de Arsuri: Mi-e greu să zic de utilitatea lui de la început, dacă a fost

Adrian Stănculea a explicat ce înseamnă aceste kituri: „Sunt nişte kituri pentru intoxicaţia cu cianuri, noi având o mică problemă, şi din discuţiile cu ceilalţi medici anestezişti din celelalte spitale, această intoxicaţie cu cianuri nu a părut a fi foarte manifestă pentru că acolo e un întreg mecanism care ar trebui să se regăsească în dozări de metrimoglobină, care la noi şi la celelalte spitale nu au apărut ca fiind mari. Deci n-au existat nişte semne de intoxicaţie cu cianură la bolnavi, la momentul venirii, aşa că utilitatea acelui kit la acel moment mi-e greu s-o definesc, e drept aşa cum ziceau şi colegii din Franţa, ei o dau, o dau spunând că nu are ce să strice sau existând această suspiciune, dacă există această suspiciune până le apar dozări.

Mi-e greu să zic de utilitatea lui de la început, dacă a fost, pentru că noi nu ne-am confruntat cu intoxicaţii cu metrimoglobine şi nu au fost semnele unor intoxicaţii severe cu cianuri”.

Medicul a explicat şi în ce constă şi cum acţionează intoxicaţia cu cianuri.

„Înseamnă că oxigenul nu se mai leagă de hemoglobină şi nu ar mai fi ajuns la ţesuturi, ar fi făcut acea formă de methemoglobină care nu transportă oxigen la ţesuturi şi acolo s-ar fi regăsit, adică ar fi desaturat pacienţii, saturaţii foarte mici în periferie deşi tu le-ai asigurat un aport de oxigen bun. La mulţi dintre pacienţi nu a fost cazul. Au fost necesare fracţii mici de oxigen pentru ca să obţii o saturaţie bună în ţesuturi, în periferie problema lor fiind cu totul alta, fiind detresa respiratorie acută, adică necesari mari de presiuni din cauza suferinţei pulmonare datorate inhalaţiei termice plus chimice”, a declarat medicul Adrian Stănculea.

Citiţi şi

Legişti: Monoxid de carbon şi acid cianhidric peste valorile letale în cazul a 18 dintre victimele din Colectiv

Pe aceeași temă