Îngrijirea dinţilor, între nepăsare şi lux. 95% dintre copiii din Brașov au dinţii cariaţi

Data publicării:
stomatolog dentist - GettyImages - 13 oct 15-1

În satele din judeţul Braşov, 95% dintre copii au dinţii cariaţi, arata un studiu local. Unii au chiar infecţii grave, iar alţii au mare nevoie de aparat dentar. Medicii arată cu degetul spre părinţi, care vin prea rar sau chiar deloc pe la stomatolog cu copiii.

"Am mai fost dar ocazional aşa, când chiar au avut dureri, dar altfel nu," spune o mămică.

Faptul că nu există durere nu înseamnă că nu există şi probleme dentare. Mai ales la copiii ai căror dinţi cresc înghesuiţi.

Dacă rămânem cu dinţii înghesuiţi sau cu vreo altă problemă care s-ar fi rezolvat prin aparate ortodontice, vom avea probleme mult mai mari la 30 de ani. Adică este posibil să pierdem dinţi care sunt perfect sănătoşi,” avertizează Diana Deaconu, medic dentist specialist pedodonție .

Dar un aparat care îndreaptă dinţii costă în medie 1.500 - 2.000 de lei. La care se adaugă consultaţiile lunare, timp de un an sau doi. Adică alţi o mie până la două mii de lei. Dacă e nevoie şi de tratat cariile sau alte probleme, suma creşte şi puţini îşi permit să o achite. În alte cazuri, e vorba de lipsa unei educaţii sanitare. De exemplu, Daniela are 26 de ani şi, după o experienţă traumatizantă la dentist acum 18 ani, i-a fost frică să mai meargă la cabinet. Acum a venit de nevoie.

Am spus că este cazul să merg din nou la medicul stomatolog, pentru că aveau de suferit dinţii mei. Era o carie, care avansase foarte mult şi am zis că este timpul să o rezolv. Din păcate, nu s-a mai putut salva dintele," spune Daniela Istețeanu, pacientă.

Pentru un implant şi tratamentele aferente, Daniela a cheltuit peste trei mii de lei. Pacienţii care amână prea mult vizita la dentist ajung la facturi şi mai mari.

Devine o cascadă. Odată ce ai pierdut un dinte, dintele de sus de deasupra lui va migra şi el, vom pierde şi acel dinte, până pacientul se trezeşte că mai are foarte puţini dinţi în gură, se trezeşte că nu mai poate mânca şi atunci vine la dentist,” explică Ionuţ Leahu, medic dentist.

Ce e de făcut? Multe. De la a învăţa să folosim pasta de dinţi şi să schimbăm periuţa o dată la două luni, până la efortul de a ajunge la timp la dentist. Iar statul să susţină în mod real tratamentele stomatologice pentru copii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri