Ochelarii de soare, necesitate şi nu moft

Data publicării:
ochelari de soare

Specialiştii spun că purtarea unor ochelari de soare care au doar lentilă colorată, nu şi toate filtrele speciale, poate face mai rău ochiului decât dacă nu am purta deloc ochelari.

Eugen Rotaru, optometrist: „Când nu avem protecţie, cantitatea de ultraviolete care trece către structurile interne ale ochiului este mult mai mare deoarece pupila se dilată, dar neavând protecţie, ultravioletele trec.”

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Sunt filtre de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi protejează retina, stratul cel mai din interior al ochiului împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor ultraviolete.”

Conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog: „Lumina propriu-zisă nu generează efecte negative speciale asupra ochiului dar în situaţia în care lumina ultravioletă pe care noi nu o vedem este de o intenstitate mare şi asta noi nu o vedem se întâmplă la mare, se întâmplă la mare înălțime, toate acestea pot să genereze efecte negative asupra ochilui.”

Iar cea mai cunoscută boală a ochiului care poate apărea este cataracta.

Conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog: „Această boală este generată şi de existenţa radiaţiilor ultraviolete care spun încă o dată, nu se văd.”

Cataracta nu este singura boală pe care riscăm să o facem dacă nu purtăm ochelari de soare sau alegem unii de proastă calitate.

Conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog: „Degenerescenţa maculară, o boală care nu duce la orbire, dar o boală care îţi dă un handicap, pentru că tu nu poţi să mai citești. De asemenea pot să apară boli cum sunt terijomu, reigio sau poinguecula, sunt nişte afecţiuni care nu sunt foarte grave, dar necesită la un moment dat tratament chirurgical în situaţia în care ochelarul de soare nu este purtat.”

Dacă efectele acestor boli apar abia după câţiva ani, oftalmologii atrag atenţia că una din consecinţele imediate ale ochelarilor fără protecţie este apariţia sau creşterea dioptriilor.

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Ne pot afecta vederea. Cresc diversele sau accentuează aberaţiile ochiului sau chiar nu putem să vedem bine prin ei dacă este o lentilă de proastă calitate.”

Cel mai uşor mod de a ne asigura de calitatea ochelarilor de soare este acela de a urmări marcajele speciale de pe braţele ramelor.

Eugen Rotaru, optometrist: „Unde ar trebui să regăsim anumite simboluri cum ar fi CE, care ne arată că este un ochelar de calitate, UV 400 sau polarizat, adică avem o lentilă cu un filtru uv sau o lentilă polarizată, sau categoria filtrului solar.”

Atunci când ramă este prea subţire şi nu permite marcajul CE, este permisă aplicarea lui sub formă de sticker.

Filtrele 0, 1 şi 2 sunt destinate locurilor cu lumina redusă. Filtrele 3 şi 4 sunt cele mai răspândite şi sunt indicate atunci când mergeţi la mare.

Un alt marcaj este filtrul de protecţie. Acesta este notat cu simbolurile UV sau CÂT, prescurtarea de la categorie. Astfel, veţi găsi categoriile 0, 1, 2, 3 sau 4. Cu cât lentilă este mai colorată, cu atât oferă o protecţie mai ridicată. De aceea specialiştii nu vă recomandă să conduceţi cu ochelari care au filtrul 4. Atenţie, firmele producătoare nu sunt obligate să inscripţioneze aceste date. Puteţi în schimb să îi verificaţi în centrele de optică.

Eugen Rotaru, optometrist: „Filtru UV este înglobat în lentila de ochelari şi filtrează radiaţiile ultraviolete astfel încât ele nu mai ajung către ochi şi rămân filtrate de lentile. Ideal ar fi ca ochelarul să fie polarizat, pe lângă protecţia UV, elimină şi strălucirile orbitoare cauzate de lumina polarizată.”

Acest marcaj poate fi inscripţionat pe ramă, sau lipit pe lentilă sub formă de sticker.

Lentilele polarizate reduc strălucirea şi sporesc vizibilitatea. Ele sunt indicate în special când mergeţi la pescuit. Cum putem verifica foarte simplu dacă ochelarii sunt sau nu polarizaţi?

Eugen Rotaru, optometrist: „Există teste speciale, anumite imagini care se văd doar atunci când avem o lentilă polarizată sau putem privi la display-ul telefonului mobil, rotind imaginea la 90 de grade, imaginea ar trebui să se întunece.”

În afară de aceste semne de pe ramele ochelarilor este bine să ţinem cont de culoarea lentilelor, care nu este deloc întâmplătoare.

Filtrele galben şi portocaliu - sunt recomandate şoferilor deoarece îmbunătăţesc contrastele cromatice.

Filtrele albastru şi verde - sunt recomandate pentru persoanele cu hipermetropie.

Filtrul gri - este odihnitor şi nu altereaza percepția culorilor.

Filtrul maro - recomandat miopilor.

Eugen Rotaru, optometrist: „Există o paletă foarte mare de culori, dar cele mai folosite sunt gri, verde sau maro. Lentilele maro sunt recomandate pacienţilor miopi, lentiele verzi hipermetropilor, griul este o culoare foarte plăcută care nu alterează percepţia culorilor, iar celelalte culori după preferinţele fiecăruia.”

Conf. dr. Mircea Filip, medic primar oftalmolog: „Ochelarul de soare portocaliu este cel care îţi îndepărtează lumina albastră din spectrul luminii pe care noi îl vedem. Acestă îndepărtare permite ca persoana respectivă să vadă mai bine şi mai exact formele, obiectele în cursul serii, în cursul nopţii

Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: „Lentile pe culoare galbenă portocalie sunt pentru protejarea maculei, a zonei centrale a retinei şi ajută la condus seară sau la pacienţi cu leziuni maculare.”

Iar pentru că a venit deja vara, persoanele care poartă ochelari de vedere şi nu pot purta unii de soare trebuie să ştie că medicii s-au gândit şi la ei.

Eugen Rotaru, optometrist: „Se pot executa şi ochelari de soare cu dioptrii pentru orice viciu de refracţie, plus protecţia uv, pot fi şi polarizati. Arată ca un ochelar de soare obişnuit doar că avem şi dioptrii. Preţurile pornesc de la 100-150 de lei până la câteva sute.”

Medicii recoamandă ca ochelarii să fie cumpăraţi din cabinetele speciale de optică, care au şi aparatură necesară pentru a testa gradele de protecţie ale diferitelor lentile. Astfel, riscurile de a cumpăra unii contrafăcuţi, sunt minime.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri