Sari la conținut

Pacienți alungați de cardul de sănătate

Efectiv nu putem lucra. Aşteptăm. Pacientul se uită la noi şi noi ne uităm la pacient”, au spus medicii. Problemele au început de la prima oră. Niciun medic de familie din Galaţi nu a putut folosi sistemul de validare a cardurilor de sănătate aşa că s-au format cozi la uşile cabinetelor.

Lumea este bolnavă. Ce rezolvăm. Uitaţi-vă câtă lume e”, a spus un pacient. „Toate programările sunt date peste cap”, a afirmat, la rândul lui, Dumitru Mărăşeşcu, medic de familie.

Reprezentanţii Casei Județene de Sănătate spun că sistemul nu a mai făcut faţă din cauza volumului mare de consultaţii. „Acum este mai aglomerată reţeaua şi este şi perioada la început de lună când se fac raportări, se fac validări şi este o activitate mai intensă”, a declarat Elena Vrabie, director general al CJAS Galaţi.

Aşa că cei mai mulţi pacienţi au plecat acasă fără reţete şi au fost reprogramaţi. Medicii pot elibera şi prescripţii clasice în cazul în care sistemul nu funcţionează, dar trebuie să introducă datele în computer în cel mult trei zile. „Teama majorităţii medicilor este de a nu suporta din buzunarul propriu consultaţiile şi reţetele”, a spus Valentin Boldea, medic de familie.

Probleme au fost şi în alte judeţe din ţară. În unele locuri, sistemele au fost blocate doar până la prânz.

Pe aceeași temă