Sari la conținut

Petiție pentru interzicerea separării copiilor de părinți la internare

Raisa are un an şi 3 luni şi a luat un rotavirus. Părinţii au dus-o de urgenţă la spital, cu febră, frisoane şi stări de vomă. Era în stare gravă, aşa că medicii au decis că trebuie internată de urgenţă. Însă au refuzat categoric ca mama să rămână în spital. Patru zile mai târziu, Raisa a fost externată.

De nerecunoscut copilul, nici la tatăl ei nu se mai uita. Doar cu mine voia, era speriată, își fixa un punct, se uita speriată, frică... Nu mai mergea...” povestește Cornelia Iordănescu, mamă.

Cu enterocolită severă a ajuns la Urgenţă şi băiatul unei familii din Bucureşti, care s-a mutat de curând la Sibiu. Şi în acest caz părinţii au fost refuzaţi categoric, când au solicitat ca mama să rămână alături de cel mic. Deși copilul era în stare gravă, și-au asumat riscul de căuta un alt spital.

Ne-am lovit de un zid, pur și simplu. După ce am semnat refuzul de internare, ni s-a întors spatele și ni s-a spus La revedere. La ora 5 și jumătate dimineața am plecat către București, unde l-am internat la Matei Balș, bineînțeles cu mămica,” spune Cristian Albu, tată.

Psihologii atrag atenția că despărțirea copiilor de părinți, la vârste atât de fragede, reprezintă un abuz emoțional.

„Putem găsi bruxism, când își strânge dinții în timpul nopții și freacă dințișorii. Efectele sunt pe termen scurt sau pe termen lung, în funcție de cât de mare este șocul pentru copil,” explică Ruxandra Marcu, psiholog.

Părinţii care au trecut prin astfel de experienţe au scris o petiţie, prin care cer modificarea regulamentelor spitalelor care au aceeaşi atitudine. S-au strâns peste 8.200 de semnături.

„Petiţia a mai fost depusă la Colegiul Medicilor de la Cluj, cu noile semnături o vom depune şi la Bucureşti şi la Ministerul Sănătăţii,” spune Adela Moldovan, iniţiatorul petiţiei.

Un ordin de ministru din 2012 prevede deja că părinţii pot fi internaţi alături de copilul bolnav. De cealaltă parte, reprezentanții Spitalului din Sibiu spun că nu au decât 3 locuri pentru mame. Primăria a alocat însă fonduri pentru crearea de rezerve mamă-copil.

Acest proiect care este în valoare de 1,5 milioane de lei are în vedere mansardarea clădirii și realizarea a șapte rezerve,” precizează Ioana Mătăcuţă, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 650 de copii din Sibiu au fost internați în acest an la spitalul de pediatrie. Doar 70 dintre ei au fost însoțiți de părinţi.