Premieră medicală la Cluj: Pacientă cu metastaze pulmonare multiple, operată cu laserul

Data publicării:
medici transplant-8

"Intervenţia a fost efectuată cu un aparat laser unic în România, de extirpare a metastazelor multiple pulmonare, de peste un milimetru, din plămânul drept, la o pacientă în vârstă de 56 de ani din Deva. I-am extirpat nouă metastaze, iar după operaţie se simte bine şi va mai rămâne internată câteva zile. Până acum, metastazele pulmonare se operau clasic, cu bisturiu şi electrocauter, în timp ce laserul oferă posibilitatea de a extirpa sau vaporiza metastazele multiple de la un milimetru până la dimensiuni mari. Are avantajul că într-o rază de lumină se comasează atât bisturiul, cât şi coagulatorul. Deci, acest instrument exclude sângerările şi pierderile de aer", a spus, după intervenţie, şeful Secţiei de chirurgie toracică a Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" Cluj-Napoca, Dan Nicolau.

Potrivit acestuia, avantajele noii tehnici constau în posibilitatea de a extirpa mai mult de una-două metastaze pulmonare cu conservarea plămânului sănătos, excluderea hemoragiei normale care apare

Aparatul laser a fost cumpărat din Germania şi a costat 25.000 de euro, la un sfert de preţ faţă de valoarea sa reală, care este de 100.000 de euro, în urma unei finanţări asigurate de Consiliul Judeţean Cluj.

Pacienta a declarat că a mai suferit intervenţii chirugicale, dar metastazele reapăreau şi speră că nu va mai avea probleme.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă că în bugetul judeţului pe anul viitor vor fi cuprinse sume suplimentare pentru dotarea spitalului, aflat în subordinea instituţiei, cu noi aparate medicale performante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri