Sari la conținut

Preţul abuzului de medicamente: infecţiile rezistente la tratament vor ucide mai multe persoane decât cancerul

Deşi antibioticele sunt responsabile pentru salvarea a milioane de vieţi, administrarea abuzivă provoacă apariţia bacteriilor multirezistente, tulpini noi care nu mai răspund la niciun antibiotic. Se estimează că anul acesta au murit 700 de mii de oameni din cauza superbacteriilor iar numărul victimelor ar putea creşte până la 10 milioane în 2050.

Un studiu separat al administraţiei Obama arată că scăparea de sub control a bacteriilor are ramificaţii economice uriaşe - anual în America tratarea infecţiilor rezistente costă 20 de miliarde de dolari, dar alte 35 de miliarde sunt factura productivităţii reduse, a spitalizărilor şi a concediilor medicale.

Consumul de antibiotice urcă de ani buni, în România zilnic jumătate de milion de persoane le utilizează însă potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în 4 din 10 cazuri acestea sunt prescrise deşi nu sunt necesare. Astfel în ţară au ajuns să fie prezente jumătate dintre tipurile de bacterii rezistente iar toleranţa crescută la tratament poate pune în pericol şi pacienţii care nu sunt infestaţi dar sunt supuşi unei operaţii chirurgicale iar antibioticul nu mai are niciun efect. Iar, companiile farmaceutice dezvoltă tot mai puţine antibiotice noi care ar putea elimina tulpinile rezistente. Cercetarea pentru compuşi originali necesită ani de zile şi investiţii uriaşe, iar testele se lovesc de bariere legislative semnificative.

În ultimii 16 ani, autorităţile americane au aprobat doar 4 antibiotice noi şi în momentul de faţă foarte puţine companii mai testează astfel de medicamente. Pfizer şi-a închis departamentul principal de cercetare pentru antibiotice, iar Johnson and Johnson a renunţat complet la teste, fiindcă antibioticele au marje mici de profit.

Sunt prescrise pentru circa o săptămână iar pentru companii e mult mai lucrativ să investească în medicamente cu utilizare de lungă durata, precum cele pentru scăderea colesterolului.

În paralel, creşte răspândirea tulpinilor noi de e-coli, malarie, tuberculoză, dar şi de salmonella fiindcă mare parte din antibiotice sunt administrate în crescătoriile de animale. Guvernul american a anunţat că-şi dublează investiţiile în cercetare şi că va cheltui aproape un miliard de dolari anual pentru a sprijini testele făcute în laboratoarele private. Însă dezvoltarea unui nou medicament costă în medie peste un miliard de dolari, iar dacă ajunge pe piaţă ar putea fi prea scump pentru buzunarul consumatorului.