Sari la conținut

Primul spital cu heliport pe acoperiș din România

Investiţia pentru platforma destinată aterizării elicopterelor SMURD se ridică la un milion de lei. Heliportul va scurta cu aproape jumătate de oră timpul până când persoanele aflate în stare gravă ajung pe masa de operaţie.

Dr. Hadrian Borcea, şeful UPU Bihor: Un pacient critic pentru a ajunge la spitalul judeţean sau pentru a pleca de la judeţean parcurge 20-25 de minute cu ambulanţa de la aeroport la spital mai sunt 5-10 minute procedurile de acces pe aeroport, sunt două transferuri de pe o targă pe alta.

Oradea este este unul din cele mai importante centre de recoltare a organelor pentru transplant din România, iar existenţa heliportului va scurta drumul acestor organe către oamenii a căror viaţă depinde de ele.

Dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant Bihor: Având în vedere importanţa donării de organe şi a centrului regional Oradea, heliportul este realmente fantastic de important, va scurta timpul în care aceste organe vor ajunge în centrele universitare unde se vor transplanta.

Claudiu Pop, prefectul de Bihor: Toată lumea s-a implicat în realizarea lui ceea ce este normal, firesc. Ar trebui să se întâmple de fiecare dată. Beneficiari sunt bihorenii şi nu numai.

Relizarea platformei de pe acoperişul spitalului a durat trei ani.

Dr. Gheorghe Carp, managerul spitalului de urgență din Oradea: Sunt nişte condiţii speciale, tunuri de spumă, sisteme de avertizare, sisteme de semnalizare balizajele, decantoare de hidrocarburi şi alte condiţii ce se impun în astfel de heliporturi.

Odată dat în folosinţă, heliportul ar putea fi folosit, în medie, de două ori pe zi, estimează medicii orădeni.