Spitale închise, pacienți puși pe drumuri. 24 de unități au încă lacătul pe ușă

Data publicării:
spital inchis 1

August 2011. În faţa spitalului închis din Codlea, medicii SMURD se străduiesc să salveze un om care a făcut infarct. Bărbatul se stinge însă lângă gardul unităţii medicale. Dincolo de poarta închisă exista aparatura care i-ar fi putut salva viaţa.

La 80 de kilometri distanţă, în oraşul Victoria, o altă tragedie, un alt spital închis. În noiembrie 2013, un bărbat de 49 de ani din oraşul Victoria a murit în braţele soţiei sale pentru că ambulanţa solicitată la 112 a venit fără medic.

Ceea ce am cerut eu, am cerut să mi se returneze banii de CAS pt că peste tot se spune că avem dreptul la sănătate. Dar unde este acest drept?”, spune Adina Pasere, soţia bărbatului decedat.

Sunt doar două cazuri apărute după Ministerul Sănătăţii de a hotărât să închidă 67 de spitale la 1 aprilie 2011.

Acum, după exact trei ani de la acea decizie controversată, 24 sunt în continuare închise şi au devenit ruine, deşi existau promisiuni că fie vor fi transformate în cămine de bătrâni sau în policlinici.

Spitalul Caritas din Bucureşti este la un pas de a se prăbuşi. La fel şi cel din Chişineu Criş. Iar la Victoria, încercările de redeschidere a unităţii au eşuat. Există doar o policlinică unde serviciile sunt contra-cost.

„În joc este sănătatea noastră, viaţa noastră. Oamenii au fost obligaţi să meargă la Făgăraș, Brașov, Sibiu. Părinţi care au avut copii bolnavi au fugit cu ei în brațe, noaptea, la Făgăraș”, spune Doinița Ghindea, o femeie din Victoria.

Spitalul Oraşenesc din Sântana din judeţul Arad se află în conservare. Un cuvânt sinonim cu degradarea. Totuşi, câţiva metri pătraţi au fost închiriaţi unor medici, care şi-au deschis cabinete private. Pentru servicii medicale mai complexe, oamenii trebuie să meargă acum 20 de kilometri pâna la Spitalul Judeţean din Arad.

La Galaţi, în fostul spital de boli cronice, câţiva pacienţi sunt ţinuţi într-o clădire degradată, iar la Iveşti medicina se face printre ruine. În urmă cu trei ani acolo erau secţii de chirurgie, ginecologie, pediatrie şi zeci de angajaţi.

În alte părţi, bolnavii au avut mai mult noroc. După un an şi opt luni de la închidere, Spitalul din Buftea a putut funcţiona din nou. Autorităţile şi-au dat seama că pe o rază de 80 de kilometri între Târgovişte şi Bucureşti, 30.000 de oameni nu aveau unde să primească ajutor.

„În camera de gardă au fost peste 10.000 de prezentări, în ambulatoriu undeva la 25.000, peste 700 de nașteri, 6.000 de spitalizări de zi și 4.000 continue”, spune Florentina Rudeanu, managerul Spitalului Buftea.

În trei ani, numai 10 spitale au fost redeschise, 21 au fost transformate în aziluri şi alte 12 în policlinici. Economia făcută de Ministerul Sănătăţii ca urmare a acestei decizii a fost de numai 175 de milioane de lei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri