Sari la conținut

Starea victimelor din Colectiv: 80 de răniți rămân în stare critică și gravă 


Actualizare 12.15: 

Declarațiile doctorului Ioan Lascăr de la Spitalul Floreasca, medic primar în chirurgie plastică:

„Cei șase care au fost încadrați în eșalonul bolnavilor critici au o evoluție diferită. Cinci dintre ei sunt staționari. Câțiva au chiar o tendință ușor pozitivă. Un singur caz este într-o situație mult agravată în sensul că plămânul – așa cum era de așteptat la cinci zile de la producerea accidentului - dă semne de suferință majoră după trauma termică și inhalarea de gaze toxice care s-a produs la locul accidentului. Are și arsuri pe 65% din suprafața corpului. Este un bolnav critic, cu o evoluție extrem de gravă în prezent”, a spus medicul de la Spitalul Floreasca.

„Au fost în sala de operație șase pacienți. Doi – în sala de operație a unității de arși. Unul dintre pacienți – de origine turcă – este operat în acest moment. Ceilalți pacienți au fost supuși unor intervenții chirurgicale de îndepărtare a escarelor și înlocuirea cu transplante de la donatori”, a mai spus Ioan Lascăr.  


Actualizare 11.45:

Florentina Radu Ioniță, directorul Spitalului Militar, a făcut declarații legate de starea pacienților. 

Doi pacienți care au o stare critică și foarte gravă. Unul este intubat, la al doilea o să folosim sistemul de oxigenare extracorporeală. Sunt patru pacienți în Terapie Intensivă cu stare generală gravă, doi pacienți stabili la Terapie Intensivă. Patru pacienți pe secția de arși. În continuare, tot 12 pacienți”, a spus Florentina Radu Ioniță.

„Ieri s-au făcut trei grefe de piele. Azi dimineață am vorbit cu pacienții cărora li s-au făcut grefe și spuneau că simt o ușurare, că zona respectivă o simt altfel. Evoluția lor a fost bună. S-a început grefarea pentru următorii trei pacienți. Starea generală a celor care sunt pe secție și a celor doi pacienți stabili de la Terapie Intensivă este bună, atât de bună pe cât poate fi pentru pacienți care au arsuri până la gradul 4 și arsuri ale feței. Legătura dintre caderele medicale și acești pacienți este foarte bună”, a mai spus managerul spitalului.

Pacientul care nu știa că are iubita moartă a aflat aseară, a fost un șoc, dar a trecut – să sperăm bine – peste el, este sub supravegherea psihologilor noștri. Rugămintea noastră este să se intre cât mai puțin la acești pacienți, ca să îi protejăm să nu apară suprainfecție. Este foarte grav dacă se suprainfectează. Până acum nu avem pacienți cu suprainfecție pe rană și vrem să menținem acest lucru”, a anunțat Florentina Radu Ioniță.

Pacientul care a devenit critic între timp este o fată tânără, arhitectă, care avea o patologie preexistentă. Suferise anterior de pneumonie, în momentul în care a avut loc incendiul era sub tratament cu antibiotic și avea o stare imună deprimată. Gradul arsurilor fiind foare mare, de peste 50%, arsuri de gradul 4, au complicat situația. Sperăm să iasă din această stare și să fie, mâine, următoarea pacientă care va fi grefată”, a mai spus medicul.

„(Sistemul de oxigenare extracorporeală, n.r.) este un aparat special care oxigenează sângele, suplinește puțin funcția plămânului pentru că, ea fiind cu pneumonie anterior și pentru că încă mai are țesut de arsură – nu s-a excizat tot țesutul de arsură pentru că riscul de sângerare este mare. Excizia înseamnă scoasă toată pielea aceea arsă și trebui să ajungă până la sângerare, iar sângerarea pune probleme deosebite. Încercăm să suplinim cu acest sistemul de oxigenare extracorporeală. Ne punem problema dacă la această pacientă va fi nevoie de piele artificială”, a anunțat directoarea Spitalului Militar.

La pacienții care au fost grefați li s-a scos piele de pe coapsă și s-a poziționat pe brațeE ca și cum ar fi o altă arsură, indusă. Cea mai bună grefă este autogrefa. Aceasta sigur va reuși, celelalte grefe au risc variabil de reușită”, potrivit medicului.

„Avem în vedere să facem psihoterapie. Având în vedere că arsura lor este într-un anumit fel – ei și-au protejat fața cu mâinile - , dar lobii urechilor au fost afectați, fiind un țesut cartilaginos nevascularizat. E posibil să rămână cu sechele mari, să nu mai aibă forma corespunzătoareChiar să fie excizate, să rămână o formă foarte mică. Asupra acestora se va interveni, dar nu imediat, se vor face plastii și expander de piele. Dar probabil că peste un an sau doi. Vrem să îi pregătim sufletește pentru că un an sau mai mult vor avea forma urechilor mutilată”, a mai spus medicul.

Florentina Radu Ioniță a mai spus că, în fiecare zi, medicii ofralmologi verifică care este starea ochilor pacienților și că, până în prezent, nu sunt probleme.

Directorul Spitalului Militar a precizat că pacientul olandez care a fost între primii patru tratați a trimis miercuri o scrisoare de mulțumire din partea lui și a medicilor din Olanda care au considerat că va avea o vindecare completă datorită felului în care a fost îngrijit.


Zilele trecut au venit în România medici din Franța și Israel, iar de astăzi voi veni noi echipe din Israel, dar și doi medici din Turcia, delegați de Ministrul Sănătății.

Starea pacienților din spitalele din Capitală

Spitalul Floreasca

6 în stare critică

8 în stare gravă

Spitalul Universitar

9 în stare critică

7 stabili

Spitalul de Arşi

9 în stare critică

3 în stare gravă

Spitalul Militar

2 în stare critică

4 în stare gravă

6 stabili

Spitalul Sfântul Pantelimon

2 în stare critică

3 stabili

Spitalul Bagdasar Arseni

5 în stare critică

5 în stare gravă

6 stabili

Spitalul Elias

10 în stare gravă

4 stabili

Spitalul Sfântul Ioan

5 în stare gravă

2 stabili

Spitalul SRI

4 stabili

Spitalul Militar

6 în stare critică

2 stabili

Spitalul Grigore Alexandrescu

2 în stare critică

Pe aceeași temă