STUDIU ÎN PREMIERĂ LA INSTITUTUL FUNDENI. Pancreas artificial pentru tratarea diabetului

Data publicării:
20121113 20fundeni2-33289

Specialiștii au început migăloasa procedură prin a curăţa pancreasul recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Cu o seringă, au extras celulele pancreatice, pe care le-au introdus apoi într-un aparat ce costă sute de mii de euro. Aici, celulele sunt separate, iar medicii le aleg pe cele necesare. Celulele pancreatice izolate vor fi implantate apoi pacienților care suferă de diabet.

Cele mai roşii celule, care se numesc insule pancreatice, sunt implantate într-un pancreas artificial, un dispozitiv care este montat în zona bazinului, între piele și mușchi. Printr-un sistem complex, insulina va fi eliberată în sânge.

Aparatul va fi primit în premieră de o pacientă în vârstă de 35 de ani care, de peste zece ani, este nevoită să facă zilnic injecția cu insulină. Imediat după montarea dispozitivului, ea va pune deoparte injecţiile.

Tratamente revoluționare

Prof. Dr. Irinel Popescu, conducătorul echipei de specialiști, și şef al Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic, a explicat pentru Digi24 în ce constă acest studiu.

„Etapa în care ne aflăm, o etapă preliminară, dorește să dovedească la nivel clinic că celulele introduse în aparatul respectiv funcționează, că ele produc insulină, că această insulină este utilă diabeticului și îi ușurează foarte mult evoluția bolii lui”, a spus Irinel Popescu.

Medicii se luptă de mai bine de 40 de ani cu această boală. Acum, ei speră ca pancreasul artificial să fie soluţia. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, celulele ar putea proveni nu de la organe recoltate de la om, ci de la porci modificaţi genetic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri