Sari la conținut

Telemedicina, soluția salvatoare pentru surdomuți

Indiferent de problema de sănătate, persoanele cu deficienţe de auz sunt urmărite cu atenţie de către un interpret al limbajului mimico-gestual. Acesta îi spune unui medic simptomele şi, tot prin intermediul interpretului, pacientul primeşte sfaturile necesare.

Mădălina Kertes, interpret limbaj mimico-gestual: Acum încerc să-i cunosc, să se deschidă și ei, pentru că foarte mulți sunt închiși, nu vor să comunice. Zilnic avem cam 16 persoane, câteodată și 20.

Daniel Fornad, medic: Sunt foarte mulțumit că pot să-i ajut măcar cu sfaturile medicale pe care pot să le acord. Pentru niște probleme poate pentru noi medicii banale, dar pentru ei sunt niște probleme importante de sănătate.

Pentru acest gen de consultaţie e nevoie doar de un calculator sau de un telefon conectat la internet, pe care să fie instalată aplicaţia numită „Telemedicină pentru surdo-muţi”. Programul poate fi obţinut de la asociaţiile pentru persoanele cu deficienţe de auz. Cei care o au spun că acum se simt mult mai în siguranţă.

Prima dată nu era învățată cu ideea aceasta, dar acum e foarte mulțumită că deja am ajutat-o de mai multe ori și se simte bine”, spune Mădălina Kertes.

Iniţiatorii proiectului - o noutate pentru România - spun că destinatarii sunt scutiţi de un drum până la spital, unde o consultaţie poate decurge extrem de greu, în lipsa unui interpret.

Varga Zsigmond, coordonatorul proiectului: Au posibilitatea de a comunica cu un medic acasă, din confortul locuinței lor.

Programul a fost testat timp de trei luni, interval în care s-au oferit peste 800 de consultaţii. Serviciul este oferit de Ambulanţa Samaritanus, o organizaţie non-profit.