Zonele "albastre" din Europa. Unde trăiesc cei mai longevivi oameni

Data actualizării: Data publicării:
batrani plimbare shutterstock_773666413
Foto: Shutterstock

Grădinărit, multe fructe și legume, dans, vin, rugăciune. Sunt câteva dintre "ingredientele" tinereții fără bătrânețe. Cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în anumite zone din Italia, Grecia, California, Japonia și Costa Rica, arată studiile din ultimul timp. Iată care sunt acestea.

Zonele în care trăiesc cei mai mulți centenari

Peninsula Nicoya din Costa Rica este una dintre cele cinci zone din lume, în care trăiesc cei mai mulți bătrâni care au sărit de o sută de ani. Nici nu este de mirare. Ai impresia că ai ajuns în paradis...

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Acolo se întâlnesc principiile de dietă mediteraneană și americană. Există totuși un consum mare de porumb, ceea ce nu întâlnim în restul zonelor, există multe fructe specifice, precum papaya, peștele și lanțul trofic scurt, adică ce își cresc în grădină, asta mănâncă în acea zi.

Peninsula Nicoya din Costa Rica: secretele longevității

Pe scurt, oamenii petrec mult timp în natură și se bucură de fiecare clipă.

Oamenii din Nicoya sunt ocoliți de bolile modernității. La fel se întâmplă și pe insula Okinawa din Japonia, una dintre cele mai cunoscute pentru longevitatea locuitorilor sai.

Ikigai: secretul japonezilor care trăiesc mult

În Okinawa, cel mai important secret al tinereții fără bătrânețe este așa numitul ikigai.

Roxana Avădanei, instructor Ki-Aikido: Este un concept japonez care pe scurt s-ar traduce prin "reason for being" - motivul de a te trezi dimineața. Este la intersecția dintre pasiune, vocație, ceea ce îți dorești.

Roxana Avădanei practică aikido de 10 ani și de curând organizează cursuri prin care îi ajută și pe români să își găsească bucuria vieții și să trăiasca mult și bine.

Roxana Avădanei, instructor Ki-Aikido: Înveți despre tine, despre relația cu ceilalți, înveți cum să gestionezi situații dificile, înveți posturi corecte si sănătoase, înveți să respiri corect, înveți despre meditație, să fii mereu atent la lucrurile pe care le faci, să nu te gândești oare am închis ușa acasă, oare am lăsat fierul în priză, oare am închis mașina.

Secretele tinereții fără bătrânețe din Okinawa

Roxanei i s-a alăturat și Alexandra Stere, care este foarte îndrăgostită de Japonia. A străbătut-o în lung și-n lat, iar acum 5 ani a ajuns și în Okinawa.

Alexandra Stere, antreprenor: Când îi întrebi pe oamenii de acolo de ikigaiul lor, ai fi surprins să afli că au unul extrem de simplu: răspunsuri de la mă trezesc dimineață ca să dansez sau mă trezesc dimineață ca să salut școlarii care trec prin fața casei mele sau ca să privesc grădina.

Alexandra Stere, antreprenor: De multe ori acolo simțeam că eu nu sunt suficient de veselă, că eu nu am suficientă energie, pe cât de mult debordau oamenii ăștia, era ceva excepțional!

Obiceiurile celor mai longevivi oameni de pe planetă

Grădinăritul este una dintre principalele pasiuni ale centenarilor din Okinawa. Astfel împușcă trei "ingrediente" ale longevității dintr-un foc: sunt prezenți 100%, fac mișcare și au o sursă naturală de hrană.

Alexandra Stere, antreprenor: Mâncarea din Okinawa este diferită de cea din restul Japoniei. Deși peste tot se mănâncă alge și pește crud, aici mai mult decât în alte zone este prezentă mâncarea direct din mare, gătesc, la prânz nu e nimeni pe stradă, ceea ce e semn că se odihnesc.

Loma Linda, din California: secretele longevității

O zonă mai puțin cunoscută, dar cu la fel de mulți centenari, este Loma Linda, din California.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Dacă California ar fi o țară separată, ea ar fi a cincea sau a șasea economie a lumii. Este cel mai dezvoltat stat din SUA, este o zonă extrem de bine dezvoltată și pusă la punct, infrastructura este foarte bună, cei mai mulți milionari din SUA sunt în general în California.

Răzvan Pascu a călătorit în peste 80 de țări. În California a observat că oamenii au un stil de viață foarte activ și la bătrânețe. Participanții la această clasă de spinning, de exemplu, sunt toți trecuți de 60 de ani.

Zonele "albastre": cei mai mulți centenari din lume

În plus, pun mare preț pe spiritualitate și comunitate: sâmbata nu găsești nimic deschis. Toată lumea este la biserică.

Secretele unei vieți fericite și îndelungate

D. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Ei se numesc adventiști de ziua a șaptea și își doresc să trăiască conform principiilor biblice, ca pe timpuri: multă muncă fizică, multe legume, leguminoase, puțină carne, zero zahăr și ce este particular aici, faptul că nu există fumat, nu există alcool.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Efectiv nu fac nimic cel puțin o zi pe săptămână și se dedică naturii, sunt oameni care fac foarte multe exerciții fizice, mulți dintre ei sunt vegetarieni, consumă foarte multe mixuri de nuci, foarte multe legume, fructe, ceea ce îi ajută să își mențină o sănătate foarte bună.

Zonele cu cei mai mulți centenari din Europa

Și Europa are două zone albastre. Sardinia, din Italia, este una dintre ele.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Oamenii trăiesc foarte mult din pământ, din ceea ce cultivă. Sunt foarte multe ferme și am observat că oamenii beau multe lactate, inclusiv turiștilor li se ofereau brânzeturi de toate felurile și vinuri cât mai diverse.

Sardinia, insula celor care trăiesc mult și bine

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Cei din Sardinia consumă mai multe lactate, aproape 20-23% din hrana lor e bazată pe lactate, există acea brânză pecorino, care conține și ea acizi grași esențiali de tip omega 3 cu rol antiinflamator. Rar carne, din nou, caracteristic și asemănător cu celelalte zone, multe leguminoase, ierburi, frunze verzi și produse proaspete.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: E foarte multă vegetație, relieful este de așa natură încât îi obligă pe oameni să facă multe exerciții fizice și cred că asta ajută foarte mult să trăiască cât mai mult.

Insula Ikaria din Grecia: secretele longevității

Și Grecia are o zonă cu mulți centenari. Se numește insula Ikaria, iar printre secretele longevității se afla laptele de capră, grădinăritul, ritmul relaxat al vieții și... petrecerile!

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Ei își cultivă singuri legumele, au cu toții grădini, fac efort fizic pt a crește aceste produse, cresc animale, caprele cresc libere, pui, găini, pescuiesc, însă consumă foarte rar carnea și peștele, în special carnea roșie se consumă la anumite sărbători.

Și aici oamenii se ajută unii pe alții, sunt foarte uniți și apropiați. Toate aceste ingrediente, dar și moștenirea genetică, îi ajută pe locuitorii din zonele albastre să ducă o viață de calitate, fericită și îndelungată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri