Artă bizară în centrul Craiovei

Data actualizării: Data publicării:
statui craiova

De aproape o săptămână, în centrul Craiovei, au apărut câteva statui care ar trebui să contribuie la înfrumuseţarea oraşului. Lucrările, care sunt rezultatul unui concurs organizat de Casa de Cultură pentru artiştii plastici, i-au pus pe gânduri atât pe criticii de artă, cât şi pe simplii trecători. Asta în timp ce lucrări sculptate de artişti celebri stau fie prin depozite, fie abandonate în curţi.

Peste 60 de sculptori din 25 de ţări s-au înscris la concursul Simpozionul Internațional de Sculptură în Piatră. Anul acesta, tema evenimentului a fost opera poetului Adrian Păunescu. Artiştii au petrecut timp de o lună într-o tabără de sculptură, lucrând la operele lor. La final, fiecare dintre ei a primit câte 2500 de euro, recompensă pentru munca depusă. Rezultatul muncii lor nu este însă prea apreciat de craioveni.

„Mai degrabă kitsch-uri, de exemplu statuia lui Mihai Viteazu spune ceva, pe când asta e absolut modestă”.

„Statuia care îl întruchipează pe Adrian nu seamănă, puţin la modul cum stă aşezat, în rest nu seamănă”

În schimb, organizatorii par mulţumiţi de rezultat.

Luiza Mitu, director al Casei de Cultură Traian Demetrescu Craiova: „Aflându-ne deja la a patra ediţie, nu putem spune că primele ediţii au fost mai bune decât ultimele două, spre exemplu, când noi am observat din contră o îmbunătăţire a actului artistic”

Lucrările nu sunt privite cu ochi buni de criticii de artă.

Lucian Irimescu, reprezentant al Uniunii Artiştilor Plastici Craiova: „Lucrarea este greşită ca proporţii, este greşită ca viziune plastică. Este o lucrare naturalistă care îşi are locul, eventual, undeva într-un cimitir”.

Cătălin Davidescu, critic de artă: „Din punct de vedere formal, eu cred că sunt nişte amatori”

În tot acest timp, 25 de statui din bronz sunt depozitate în curtea regiei care administrează domeniul public. Altele, vechi de un secol sunt uitate în curtea nepotului lui Eraclie Hagiescu, autorul monumentului ecvestru al lui Mihai Viteazul.

Ion Hagiescu, proprietar de sculpturi: „Tata mare, acum 50 şi ceva de ani, ar fi dorit ca statuia asta să fie expusă într-una din pieţele Craiovei”

Rela Filip, director al Regiei de Administrare a Domeniului Public Craiova: „Nu s-a găsit un loc adecvat şi destul de generos pentru expunerea acestor personalităţi”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri