Spania: O nouă operă de artă a fost distrusă de o restaurare marcată de amatorism

Data actualizării: Data publicării:
Immaculate-Conception-imaculata-conceptie
Foto: Europa Press

Un colecţionar de artă din Spania s-a declarat şocat după ce una dintre picturile sale, realizată de artistul baroc Bartolome Esteban Murillo, a fost distrusă în urma unei restaurări ce a fost marcată de amatorism.

Colecţionarul, care locuieşte în Valencia, a plătit 1.200 de euro pentru ca opera de artă să fie curăţată de un restaurator de mobilier, potrivit agenţiei de presă spaniole Europa Press.

Dar, în pofida a două tentative de restaurare, pictura "Imaculata Concepţie" a devenit de nerecunoscut. Incidentul a atras comparaţii cu alte operaţiuni de "restaurare" care au avut loc în ultimii ani în Spania, relatează Agerpres.

În 2012, o pensionară spaniolă a încercat să restaureze o celebră frescă a lui Iisus Hristos din biserica unei localităţi aflate în apropiere de Zaragoza. Însă eforturile sale artistice au făcut ca acea frescă să ajungă apoi să fie denumită "Maimuţa Hristos".

În 2019, o statuie din secolul al XVI-lea care îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe şi se află într-0 biserică din Navarra a atras la rândul ei atenţia opiniei publice după o restaurare eşuată, iar noul ei aspect i-a făcut pe anumiţi oameni să o asemene cu o jucărie din seria "Playmobile".

În Spania nu există în prezent nicio lege care să îi împiedice pe cetăţenii acestei ţări să restaureze opere de artă, chiar dacă ei întreprind astfel de demersuri fără să deţină calităţile necesare.

Reprezentanţii Asociaţiei profesioniste de restauratori şi conservatori (ACRE) din Spania au condamnat, într-un comunicat, absenţa unor protecţii legislative din acest punct de vedere şi au spus că recentul incident reprezintă „un act de vandalism”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri