O pictură murală de Banksy a fost distrusă după ce clădirea pe care se afla a fost demolată

Data actualizării: Data publicării:
pictură semnată Banksy
Încercările de a salva lucrarea lui Banksy au eșuat. Sursa foto: Profimedia Images

O pictură murală de Banksy, în valoare de peste 1,2 milioane de dolari, care a apărut pentru prima dată în orașul de coastă Dover din UK, la scurt timp după ce Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a fost distrusă după ce clădirea pe care a fost pictată a fost dărâmată, transmite CNN.

Opera de artă, despre care se spune că ar fi fost evaluată la peste 1,2 milioane de dolari, a apărut pentru prima dată în orașul de coastă Dover în 2017, la un an după ce Marea Britanie a votat pro Brexit într-un referendum controversat.

Pictura murală, care a împodobit clădirea „Castle Amusements”, înfățișa un muncitor cioplind una dintre cele 12 stele galbene de pe steagul albastru al UE.

Apoi, în 2019, pictura murală – care devenise un reper turistic în oraș – a dispărut peste noapte după ce a fost acoperită cu vopsea albă.

Clădirea a fost demolată pentru că Dover se modernizează

Acum, în ciuda încercărilor de a restaura lucrarea, clădirea pe care a fost pictată, apoi acoperită cu vopsea albă, a fost demolată ca parte a unui proiect mai amplu de modernizare a orașului.

Denumit „Banca”,  acesta este noul proiect de dezvoltare cuprinde facilități culturale și de implicare a comunității, precum și locuințe rezidențiale, potrivit autorităților locale.

Într-o declarație trimisă pentru CNN, un purtător de cuvânt al Consiliului orașului Dover a declarat: „Înainte de a autoriza demolarea și după ce a beneficiat de sfaturi avizate despre conservare, consiliul orașului a stabilit că opera lui Banksy nu poate fi conservată în mod viabil fără costuri considerabile pentru contribuabilii locali, chiar și dacă ar fi posibil din punct de vedere tehnic.”

Într-o explicație detaliată a proiectului, pusă online, consiliul a spus că nu a fost implicat în acoperirea picturii de Banksy.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a spus că, contractorul său, DDS Demolition „încearcă să vadă dacă opera de artă Banksy poate fi conservată în vreun fel”.

El a spus că nu există „nicio certitudine” în acest sens „având în vedere faptul că opera de artă a fost pictată și trebuie considerată și starea proastă a tencuielii”, dar a adăugat că antreprenorii au „reușit să îndepărteze stelele și o secțiune a omului și a scării, în întregime”.

Au fost totuși salvate câteva bucăți din peretele pictat de Banksy

Compania de demolare suportă toate costurile suplimentare, ceea ce va însemna că, dacă va avea succes, opera de artă ar fi considerată proprietatea sa.

Într-un e-mail trimis către CNN, o purtătoare de cuvânt a firmei de demolare a spus că bucățile recuperate ale picturii murale sunt în prezent „în curs de evaluare”. Ea a adăugat: „DDS depun toate eforturile pentru a salva opera de artă pentru ca oamenii de aici să se bucure”.

Artistul, a cărui identitate este încă necunoscută, nu a comentat public despre demolare.

Banksy continuă să picteze pe proprietăți publice

Deși valoarea de piață a operei sale a crescut vertiginos în ultimii ani, Banksy continuă să picteze imagini în spații publice, care fac ca conservarea să fie aproape imposibilă – și chiar invită la furt sau vandalizare.

„Cabină de spionaj”, una dintre cele mai faimoase picturi murale ale lui Banksy, înfățișând trei agenți secreti care înconjoară o cabină telefonică cu echipament de înregistrare, a fost distrusă în 2016.

Și în februarie a acestui an, un congelator abandonat care făcea parte dintr-o lucrare de artă care a apărut în orașul Margate a fost luat la doar câteva ore după ce Banksy a confirmat că piesa este a lui.

În 2018, artistul și-a distrus una dintre propriile lucrări când la câteva momente după ce a vândut-o la licitație pentru 1,4 milioane de dolari. Tabloul său cu fata cu balon roșu a trecut printr-un tocător de hârtie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri