Sari la conținut

A început festivalul de la Cannes. România este reprezentată de trei filme

Sute de actriţe, actori şi regizori au defilat miercuri seară pe covorul roşu. 

Lumea bună a cinematografiei şi-a dat întâlnire la Cannes, unde a avut loc ceremonia de deschidere a festivalului de film. Julianne Moore, Nathalie Portman şi Sienna Miller sunt câteva dintre vedetele care au luat loc în public. Dar pe lângă cei implicaţi în fenomen, în luxoasa staţiune de pe Coasta de Azur au ajuns şi fani ai filmului din toată lumea, fie că vorbim despe oameni simpli sau magnaţi care şi-au ancorat iahturile luxoase în portul din apropiere.

Filmul prezentat în deschidere este o producţie franceză care tratează o temă socială. „La Tete Haute” o are în distribuţie pe Catherine Deneuve şi contrastează cu strălucitorul „Grace of Monaco" de anul trecut. Pelicula spune povestea unui copil instituţionalizat, ajutat de asistenţii serviciilor sociale să depăşească greutăţile vieţii.

Scenariul mi s-a părut extraordinar, spune o poveste fabuloasă, care nu se rezumă la relaţiile obişnuite dintre adulţi”, a mărturisit actrița Catherine Deneuve.

Sunt multe figuri cunoscute la ediţia din acest an - juriul competiţiei oficiale este prezidat de fraţii Joel şi Ethan Coen, iar printre juraţi sunt vedete precum Sophie Marceau, Jake Gyllenhaal şi Guillermo del Toro.

Sunt multe filme în acest an de care suntem foarte încântaţi”, a declarat criticul de film Jay Weissberg.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, organizatorii festivalului au pus accentul pe rolul femeilor în industria cinematografică. Drept dovadă, afişul oficial al festivalului este dedicat actriţei Ingrid Bergman, în timp ce fiica acesteia, Isabella Rossellini, va prezida juriul secţiunii „Un Certain Regard”.

Cred că mai multe dintre filmele prezentate aici vor fi pe lista nominalizărilor pentru premiile Oscar”, spune criticul de film Jay Weissberg.

La secțiunea „Un Certain Regard” au fost selecționate și două filme româneşti. Radu Muntean este prezent cu lungmetrajul „Un etaj mai jos”, în timp ce Corneliu Porumboiu a intrat în concurs cu filmul „Comoara”. De altfel, Porumboiu este unul dintre laureaţii acestei secțiuni - a luat premiul juriului în 2009 pentru pelicula „Poliţist, adjectiv”.

Scurtmetrajul „Ramona” al regizorului român Andrei Creţulescu este cel de-al treilea film selectat la Festivalul de la Cannes. El va concura la secţiunea „Semaine de la Critique”, dedicată regizorilor aflați la început de carieră.