Alexandrina Halic: E foarte trist când aud în tramvai „Te dai jos la prima, mamaie?”

Data publicării:
alexandrina halic 1

Actriţă foarte îndrăgită, în egală măsură de cei mici şi de cei mari, cea care şi-a dedicat 50 de ani din viaţă Teatrului Ion Creangă, Alexandrina Halic este o persoană cu un respect deosebit pentru eleganţă, fineţe, bună creştere, militând pentru aceste valori din toate puterile şi pe toate căile.

Sunt puţin necăjită că o foarte mare parte din tineretul inteligent pe care îl cunosc, din lene, dintr-un anumit spirit, din nevoia de modern, îşi sărăcesc atât de tare vocabularul, când limba romană e plină de adjective, de sinonime, când pot să exprime prin cuvinte o lume întreagă şi se limitează la cool, tare, mişto. Reversul medaliei este că întâlnesc în jur multă agresivitate şi vulgaritate şi mai ales la tineri şi la fetele tinere care au un limbaj nepermis şi mă gândesc cu durere că ei vor creşte la rândul lor nişte copii după chipul şi asemănarea lor, adică prost crescuţi. E foarte trist, când la vârsta mea aud în tramvai "Te dai jos la prima, mamaie?", când mi-aş dori să aud "Coborâţi la staţia următoare?", spune Alexandrina Halic la Bonton.

Explicaţia acestui fenomen pare să vină din lipsa celor şapte ani de acasă din bagajul cel mai important al unui copil, bagaj care vine din familie şi cu care pleacă apoi în viaţă. Iar aici lucrurile nu mai stau deloc aşa cum era pe vremuri, acele vremuri pe care actriţa le rememorează cu nostalgie în emisiunea Digi24.

În copilărie am învăţat două lucruri de bază: buna cuviinţă şi respectul. Am crescut într-o vreme nu prea uşoară, în timpul războiului. Copilăria mea s-a petrecut şi după război şi cu toată sărăcia din jur am crescut înconjurată de dragoste. Asta a fost baza, bucuria copilăriei mele. Am crescut într-o lume mică, în care toată lumea cunoştea pe toată lumea şi conta grozav opinia publică. Era ruşine să nu fii cuviincios, se afla imediat că ai făcut un lucru aşa cum nu trebuie, salutai pe stradă cu sârg cu "Sărut mâna" şi nu se putea să nu spui "Vă rog" sau "Mulţumesc" pe vremea aceea”.

Interviul acordat de actriţa Alexandrina Halic pentru emisiunea Bonton - o nouă pledoarie pentru normalitate şi decenţă - duminică, de la ora 17.30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri