Sari la conținut

Bustul Arethiei Tătărescu, „prea voluptuos”. Ministerul Culturii vrea să înlăture încă o sculptură din motive estetice

După ce a hotărât să dea jos bustul din bronz al regizorului Sergiu Nicolaescu, amplasat în centrul municipiului Târgu Jiu, Ministerul Culturii are o nouă ţintă: bustul Arethiei Tătărescu, soţia fostului premier al României. Motivul: lucrarea nu corespunde cu realitatea. Mai exact, statuia are un bust prea voluptuos. O motivaţie pur subiectivă, susţine artistul plastic care a realizat bustul.


În raportul Comisiei Ministerului Culturii se arată că bustul trebuie dat jos din motive estetice. Chiar artistul plastic, cel care a realizat lucrarea, spune că secretarul de stat Radu Boroianu, în urma unei vizite, i-ar fi mărturisit acestuia că opera este prea atrăgătoare.

Şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Gorj spune că s-au exagerat unele detalii, referindu-se la bustul prea voluptuos. Din punct de vedere artistic, s-a exagerat. Din punct de vedere estetic, înseamnă că nu corespunde cu imaginea reală a personalităţii”, apreciază Pompiliu Ciolacu.

Este un motiv cât se poate de subiectiv şi ţine de alte gusturi. Nu la toţi trebuie să ne placă acelaşi tip de dame, cum nici la dame nu le place acelaşi tip de macho”, a replicat artistul Paul Popescu.

În schimb, Ministerul Culturii spune că nu şi-a dat avizul pentru amplasarea acestor lucrări în spaţii publice. În urma acestor decizii, autorităţile din Târgu Jiu nu au de ales decât să dea jos busturile Arethiei Tătărescu, dar şi al soţului, Gheorghe Tătărescu.

Lucrările sunt amplasate într-un parc care poartă numele Arethiei Tătărescu, lucrarea dedicată acesteia fiind inaugurată în toamna anului trecut.