FOTO Palatul Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa, salvat cu bani europeni

Data publicării:
cuza 1

Capodoperă arhitecturală, Palatul Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa a revenit la viaţă şi, în doar câţiva ani, a ajuns unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Iaşi. Clădirea a fost salvată cu bani europeni.

Suprizele pentru turiştii care vizitează palatul încep la intrare: o hologramă a domnitorului Cuza îi întâmpină cu un discurs patriotic. Un muzeograf preia imediat rolul de ghid şi dă detalii despre obiectele din jur şi despre încăperile palatului.

De la tablouri, draperii cusute manual, obiecte de îmbrăcăminte, cuverturi sau covoare persane specifice acelor vremuri, până la cufere de călătorie, veselă şi tacâmuri din argint - toate au fost recondiţionate pentru ca impresia unei întoarceri în timp să fie cât mai puternică. Reabilitarea Palatului a durat - cu pauze - 25 de luni şi a costat 2,7 milioane de euro. 80% din sumă a venit de la Banca Europeană de Dezvoltare, iar restul de la bugetul de stat.

Palatul a fost construit la începutul secolului XIX, 1800-1811, în stil neogotic. A fost la început reşedinţă a familiei Sturdza, iar în 1852 a fost cumpărat de domnitorul Al.I.Cuza.

Investiţia de reabilitare a meritat, iar interesul pentru capodopera arhitectonică din Iaşi a renăscut. Drept dovadă, de la începutul acestui an, peste 12.000 de turişi au vizitat Palatul.

Cei care doresc să viteze Palatul lui Alexandru Ioan Cuza o pot face de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 17:00. Preţul unui bilet este 12 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri