Foto Mexic acuză trei branduri de modă că au profitat de pe urma unor modele de îmbrăcăminte copiate de la comunitățile locale

Data actualizării: Data publicării:
bluze traditionale din mexic in stanga si centru, rochie traditionala din mexic in dreapta
Ministerul culturii din Mexic cere explicații privind posibila copiere a modelelor locale de către brandurile internaționale Zara, Anthropolgie și Patowl. sursa foto colaj: gob.mx

Mexic a acuzat brandurile internaționale de modă Zara, Anthropologie și Patowl că și-au însușit fără drept modele de îmbrăcăminte create de grupuri indigene ale statului nord-american, atunci când au produs unele seturi vestimentare noi, fără a acorda beneficii comunităților respective, potrivit The Guardian.

Ministerul culturii a scris, într-un comunicat, că a trimis scrisori semnate de ministrul Alejandra Frausto către cele trei companii, cerându-le “o explicație publică privind pe ce bază ar putea privatiza proprietatea colectivă”.

Ministerul a transmis că firmele s-au inspirat din modelele create în sud-vestul statului Oaxaca și au cerut să fie acordate beneficii comunităților care le-au creat.

Zara, care este deținută de cel mai mare comerciant de îmbrăcăminte, Inditex, este acuzată de folosirea unui model distinctiv comunității indigene Mixteca din San Juan Colorado în crearea unei rochii verde deschis cu broderie de culoare verde.

rochii
Rochia Zara (dreapta) vs modelul de rochie local (stânga). Sursa: gob.mx

Ministerul culturii afirmă că modelul “reflectă simboluri ancestrale legate de mediu, istorie și viziunea comunității asupra lumii” și că este similar cu rochiile tradiționale de tip huipil care, potrivit instituției, fac parte din identitatea femeilor. Meșteșugarii locali au nevoie de cel puțin o lună pentru a le produce.

Inditex a afirmat într-un comunicat către agenția de presă Reuters: “Modelul despre care este vorba nu este în niciun fel împrumutat cu intenție sau influențat de către arta populației Mixtec din Mexic”.

Ministerul a mai pretins că Anthropolgie, brand deținut de URBN, a copiat un model de broderie făcută de comunitatea Mixe din Santa Maria Tlahuitoltepec atunci când a produs pantalonii scurți bleumarin cu tiv brut, decorați cu broderii violet și verde deschis. Modelele care ar fi copiate în această broderie “sunt o manifestare a identității, istoriei și relațiilor cu mediul”, potrivit instituției.

pantaloni anthropologie
Bluza locală din Mexic (stânga) vs pantalonii scurți Anthropologie (dreapta). Foto: gob.mx

Aceasta a mai pretins că Patowl a copiat un model de la comunitatea Zapotec din San Antonino Castillo Velasco pentru bluzele sale florale, care sunt cusute cu dantelă și broderie delicată. Guvernul mexican a mai pretins că broderia manuală florală a copiat tehnica complicată a comunității, numită “fă-mă dacă poți”.

bluza mexic
Bluzele locale din Mexic (stânga) vs bluzele Patowl (dreapta). Foto: gob.mx

Problema profitării de pe urma elementelor culturale locale se extinde la nivel global, inclusiv în România

Cazurile în care se dispută cât de mult au profitat producătorii din industria modei de pe urma modelelor preluate din diferite culturi, fără ca oamenii din comunități să fie recompensați pe măsură, nu sunt puține. În ultimii ani, problema a intrat mai mult în atenția publică.

Mexicul a fost unul din statele care a reacționat de la nivel înalt, brandurile occidentale copiind de-a lungul a sute de ani modele indigene, deseori produse de comunități sărace. Companiile au fost acuzate în ultimii ani și pe rețelele de socializare pentru faptul că au vândut modelele preluate pentru sute sau chiar mii de dolari către consumatorii de modă precum stilul boem-hippie.

Frausto a mai emis un comunicat toamna trecută, spunând că Mexic nu va mai tolera însușirea culturală a modelelor locale fără a credita autorii, potrivit publicației WWD.

Această acțiune, despre care ministerul spune că a fost inițiată pentru a ilustra probleme precum “apărarea persoanelor native care din punct de vedere istoric au fost invizibile”, este ultimul exemplu.

În februarie, Institutul Artizanilor din Oaxaca din sudul Mexicului au acuzat brandul australian de îmbrăcăminte Zimmermann, purtat de fani cu renume precum Kendall Jenner și Ducesa de Cambridge, de plagierea comunității Mazatec în colecția companiei pentru sezonul de vacanță 2021.

Zimmermann a spus că eroarea a fost neintenționată, însă a retras produs de la vânzare.

Avocatul Joaquín Elizalde, specializat în proprietate intelectuală, a declarat la acea vreme pentru WWD că este puțin probabil ca firmele să înceteze însușirea modelelor mexicane fără o revizuire a legislației. “Procedurile sunt lungi și costisitoare iar multe dintre aceste comunități pur și simplu nu le pot plăti”, a mai spus acesta.

Designerul francez Isabel Marant și-a cerut “în cel mai sincer mod scuze” în noiembrie, după ce ministerul culturii din Mexic a acuzat-o de copierea unui model creat de comunitatea Purepecha.

Congresul din Oaxaca a oferit, în 2016, modelului Mixe – o bluză tradițională Tlahuitoltepec veche de 600 de ani – un statut protejat ca fiind unic culturii Mixe, însă statutul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic.

În cazul României, un cojoc popular din Bihor a ajuns în 2017 sursă de inspiraţie pentru celebra casă de modă Dior. Bluza Dior era oferită la o valoarea de 35 de mii de euro. De asemenea, în același an Tory Burch a lansat o copie aproape identică a unui suman din Oltenia.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri