Sari la conținut

Sabia lui Tudor Vladimirescu, expusă la Târgu Jiu

Ghid: „Tudor Vladimirescu a primit-o de la ţarul Rusiei. Pe una din părţi, o să vedeţi, are o inscripţie, un "TH" de la Theodor Vladim - Vladimirescu.”

Sabia cu care Tudor Vladimirescu a condus Revoluţia din 1821 a fost făurită, cu şase decenii înainte, într-un atelier otoman, cel mai probabil la Damasc.

Florin Georgescu muzeograf: „Sabia este de categorie tezaur. Are şi o semnificaţie artistică pe langă cea istorică, cum se vede are in special mânerul deosebit de decorat.”

Autorităţile din Târgu Jiu au adus sabia pentru a marca împlinirea a 610 ani de la atestarea documentară a municipiului. Tudor Vladimirescu s-a născut în Gorj, în comuna Vladimir.

Florin Cârciumaru, primarul oraşului Târgu Jiu: „Prezenţa la Târgu Jiu a sabiei lui Tudor Vladimirescu a trezit un interes foarte mare in toata Oltenia, orașul nostru va avea parte de o prezență masivă din punct de vedere al turismului.”

Elev: „Spectaculoasă pentru acea vreme, am citit și despre ea și am vazut-o și în poze.”

Odată cu sabia, evaluată la 200 de mii de lei, la Muzeul Judeţean au mai fost expuse o replică a steagului de luptă al lui Tudor Vladimirescu şi costumele Pandurilor.