Sari la conținut
News Alert

Stagiunea de teatru politic – un răspuns pentru schimbarea mentalităţii româneşti?

În discuţia cu prezentatoarea emisiunii, Iuliana Ciugulea, promotorii Stagiunii de Teatru Politic, Mihaela Michailov, Alice Monica Marinescu, Ionuț Sociu, David Scwartz și Alexandru Potocean oferă detalii exclusive despre condiţiile nu tocmai grozave în care dezvoltă acest proiect, dar şi despre subiectele pe care le abordează: minerii, emigranţi de etnii diferite care îşi părăsesc ţara din cauza războiului, umilinţelor şi discriminărilor sociale sau problemele femeilor rrome. Tot ei scot şi „Gazeta de Artă Politică”, un ziar pe care ei singuri îl scriu. Joacă la Platforma, care aparţine Muzeului Național de Artă Contemporană, şi cred cu ardoare că prin ceea ce fac ei, românii se pot informa corect despre problemele societăţii în care trăiesc.

Monica Alice Marinescu spune că ea nu face artă pentru artă. „Pentru mine teatrul are un scop clar. Teatrul este o artă vie şi cred că relaţia care se creează între performer şi spectator este singura care are forţa de a schimba lucrurile. Riscul de a face teatru politic este că accesul la fonduri îţi este restricţionat. Există un public burghez care nu vrea să vadă în mod real ce se întâmplă în jurul lui. Noi nu dăm verdicte, ci ridicăm probleme. Şi aceste probleme le discutăm cu spectatorii după fiecare reprezentaţie. După fiecare spectacol, emoţia, bucuria, trec, dar rămâne furia, văd pe măsură ce trece timpul tot mai multe nedreptăţi care mă motivează să continui.”

Mihaela Michailov adaugă că ei îşi asumă un punct de vedere şi îl prezintă într-un mod artistic. „Este un gen de teatru care încearcă să producă decizii majore, nu cred ca este imposibil să reuşim ca în urma unui spectacol să se schimbe legi, dar asta se va întâmpla încet-încet, noi acum vrem să conştientizăm societatea de problemele ei reale”.

Mai multe detalii despre Stagiunea de teatru politic puteţi urmări sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 20.10, pe Digi24 în cadrul emisiunii „Conversaţii esenţiale”, prezentată de Iuliana Ciugulea.