Sari la conținut
News Alert

Valentin Naumescu: „Intrăm într-o altă etapă. Nu are nume, dar i se vede conturul”

Expert independent al UE şi fondator al Grupului de Reflecţie şi Analiză Internaţională „Citadel”, profesorul Valentin Naumescu a întredeschis uşa viitorului. Prin „Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în era Trump”, un volum colectiv lansat joi, îi palpează în primul rând conturul.

Valentin-Naumescu_avatar_1472040356

 

„Suntem la sfârşitul etapei post-Război Rece. Intrăm într-o altă etapă, altă paradigmă, nu-i putem da încă un nume, dar îi putem vedea contururile”, consideră profesorul Valentin Naumescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai. Prezent, joi, la BNR, pentru lansarea volumului colectiv al cărui coordonator este, „Criza Uniunii Europene şi ordinea globală în era Trump”, Valentin Naumescu a mai subliniat că, în general, e vorba de fragmentarea sistemului internaţional, de dezacorduri frecvente în cadrul de organizare a lumii occidentale, de recrudescenţa naţionalismelor, de violenţă. „Trăim un moment extrem de complicat, atât în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, dar şi în ceea ce priveşte ansamblul a ceea ce numim Occident”, susţine acesta.

Un punct de vedere similar este împărtăşit şi de Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe, în prezent membru în Consiliul de Administraţie al BNR. Potrivit acestuia, „Uniunea Europeană este măcinată de o resurecţie a intereselor naţionale”, context în care asistăm la deschiderea unei noi perioade, a unei noi ere. I se poate spune era Trump sau altfel, consideră Daniel Dăianu, dar, subliniază acesta, există suficiente date care sugerează că schimbările în curs au rădăcini profunde. Profunde şi anterioare crizei economice izbucnite acum aproape 10 ani, anterioare ascensiunii unor lideri care contestă actuala ordine.

Pe aceeași temă