Ada Solomon va primi premiul Eurimages pentru coproducţie pe 2013

Data publicării:
ada solomon fb 1

Ada Solomon este unul dintre cei mai importanţi producători de film din România.

Premiul Eurimages pentru coproducţie îi va fi înmânat pe data de 7 decembrie, la gala Academiei de Film Europene (EFA), care va avea loc la Berlin.

„De la înfiinţarea propriei companii, HiFilm, Ada Solomon a produs scurtmetraje premiate ale regizorilor Cristian Nemescu ("Marilena de la P7") şi Radu Jude ("Lampa cu căciulă"), debutul în lungmetraj al lui Radu Jude ("Cea mai fericită fată din lume"), al Melissei de Raaf şi al lui Răzvan Rădulescu ("Felicia, înainte de toate"), al lui Paul Negoescu ("O lună în Thailanda") şi documentarele realizate de Alexandru Solomon ("Kapitalism - reţeta noastră secretă"), printre altele”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Ada Solomon a produs filme finanţate de Eurimages precum „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru, câştigătorul a două premii la Festivalul de la Locarno în 2011 şi a două premii Gopo, dar şi „Toată lumea din familia noastră”, de Radu Jude, care a câştigat şase premii Gopo şi trofeul Inima oraşului Sarajevo, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, în 2012.

De asemenea, Ada Solomon a fost producătoarea lungmetrajului premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2013, „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producţiei, distribuţiei şi exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 34 de state membre cooperează activ şi susţin acordarea de sprijin financiar pentru coproducţii, distribuţie şi sălile de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herţegovina, Cipru, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ungaria erau la începutul acestui an membre Eurimages.

De la înfiinţarea sa, Eurimages a susţinut 1.542 de coproducţii europene, cu o sumă totală de aproximativ 468 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri