Casele care produc energie, în loc să consume

Data publicării:
casa energie

Dan Stoian reunoaşte că locuinţa care adună energie a fost un pariu al lui. Cu meseria şi cu facturile.

Cochetam cu ideea de a construi o casă, noi locuind la bloc, inițial în Timișoara. Mă speriau costurile pe care le-am văzut la alte persoane, referitoare la încălzirea pe timpul iernii”, spune Dan Stoian, proprietarul casei.

Aşa că a decis să îşi contruiască o casă care să facă economie. Locuinţa are termoizolație dublă, ferestre cu 3 straturi de geam și forma cât mai compactă, ca să nu lase căldura din interior să iasă. Sunt doar câteva dintre secretele care au transformat construcţia într-o casă cu un climat confortabil, fie că e vară sau iarnă.

Anul trecut am avut câteva perioade în care temperatura oscila pe la minus 15, minus 20 de grade afară, însă era foarte senin și soare. Ca atare, pe timpul zilei, temperatura în casă ajungea până la 23-24 de grade”, spune Dan Stoian.

Printr-un sistem special plasat în exteriorul imobilului, căldura din pământ ajunge în rețeaua de ventilație. Astfel, casa este încălzită pe timp de iarnă și răcită, vara.

Pe de altă parte, puteți vedea panourile fotovoltaice pe care le-am instalat. Noi am privit casa pasivă ca fiind un punct foarte bun de plecare pentru o casă plus energie. O casă plus energie înseamnă o casă care produce energie, nu consumă”, explică el.

În România există 15 astfel de locuințe, iar în județul Timiș, arhitecții lucrează la un alt proiect.

E o casă aparent normală, dar în detalii ea este o casă independentă energetic. Mizează pe folosirea obloanelor sau a a sistemului de obturare în zonele unde soarele poate influența în mod direct temperatura din casă”, explică proiectantul Robert Jianu.

Costurile pentru o astfel de construcție ajung la 140.000 de euro, cu 20% mai mult faţă de una una tradițională. Specialiştii spun că investiția se amortizează în cel mult 10 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri