DIGICULT. Florin Piersic Jr. pregătește „Talents Squad”

Data publicării:
piersic

2013 a fost, deja, un an prolific: a regizat doua spectacole de teatru și un film. La Digicult dezvăluie care sunt lucrurile care îi aduc satisfacție și vorbește, în premieră, despre un proiect de suflet.

Excentric. Ieșit din comun. Nonconformist. La 44 de ani, Florin Piersic Junior rămâne fidel stilului care l-a consacrat, acela de artist care surprinde de fiecare data prin declarațiile sale. Și care recunoaște că, uneori, arta cere, pe lângă sacrificii și compromisuri.

„Dacă cineva îmi propune să joc într-o ghenă de telenovelă şi îmi dă nişte bani foarte buni, s-ar putea să zic ok. Ştiu că nu o să mă uit la treaba aia şi nici măcar nu o să o pun la CV. Dar nu e cazul şi nu o să-mi propună”, spune el.

Pentru Florin Piersic Jr. teatrul rămâne însă locul în care se simte cel mai bine, în care joacă și se joacă: „La teatru avem şansa să uităm pentru o oră sau două cine suntem, să schimbăm identităţi, să ne transformăm în altceva şi, eventual, mulţi dintre demonii ăştia pe care îi ducem cu noi să-i prefacem în ceva bun”.

2013 este un an norocos pentru artist. Până acum a pus în scenă doua piese:  „Opposites attract” şi „Tom şi Jerry". „Pentru mine a fost posibil infarct la premieră. Acum suntem din ce în ce mai ok, avem din ce în ce mai puţine emoţii, pentru că suntem trei actori şi ne bazăm unul pe celălalt. O echipă sudată”, mărturisește el.

În ambele piese, Florin Piersic Jr. joacă alături de actori din noul val ca Ilinca Manolache, Paul Ipate sau Laurenţiu Bănescu.

Rebel şi excentric prin definiţie, Florin Piersic Jr. caută să se exprime în spaţii neconvenţionale și nu pe pe scenele teatrelor. În ultimii ani, a găsit un loc care îi permite să îşi pună în practică toate ideile : teatrul Metropolis. L-a atras aici în principal modul de lucru. „Teatrul Metropolis este un teatru de colaborări şi nu există angajaţi, dar având trei spectacole aici, care se joacă practic cu sala plină, deja am trecut prin multe experienţe, cunosc oamenii, mi-e drag de ei. Începând de la oamenii cu care joc, până la doamna de la casa de bilete”.

Trupa Talents Squad

Pentru că se simte foarte bine în preajma tinerilor, Florin Piersic Jr. s-a gândit şi la un proiect în care aceştia să aibă rolul principal. Mai precis, vrea să înfiinţeze o trupă de teatru în care viitorii actori să-şi arate talentul. „Trupa asta mi-aş dori să se numească Talents Squad. E prima dată când spun asta. E un proiect care o să mai ia ceva timp, pentru că în ideea unui spectacol mişto care să meargă în toată lumea, care să fie valabil oriunde, orice limba ai vorbi, ai nişte vorbe în spectacol, nu e doar pantomimă. Am vazut mulţi tineri mişto. Acum rămâne ca ei să fie disponibili în momentul în care o să am totul pregătit să îşi răpească o lună din timpul lor, ceea ce înseamnă că cinci zile pe săptămână repetăm 12 ore pe zi. Şi într-o lună putem avea un spectacol”, explică Florin Piersic Jr.

Piersic Jr. ştie din propria experienţă că este foarte important ca tinerii să fie încurajaţi. Actorul a plecat din România acum 19 ani, în căutarea vocaţiei sale: „Când am plecat eu, la 25 de ani, chiar mi-am dorit să uit că am trăit în ţara asta şi să o iau de la capăt în altă parte. Eram foarte derutat. La ora aia chiar simţeam că am făcut o greşeală cu meseria asta. În faţa mea au fost doi actori foarte puternici, e adevărat că mama nu prea a jucat în filme, dar pe teatru a avut o perioadă în care a fost destul de puternică”.

Cel care l-a ajutat să-şi regăsească locul şi rostul a fost un regizor englez. „E un regizor de teatru pe care îl cheamă Simon Mc Burney şi vorbeam despre spectacolul văzut în 93 şi aşa s-a întâmplat că am ajuns la un atelier de teatru, la Londra. Pe vremea aia nu existau decât casete VHS şi am primit de la cineva o foaie de hârtie cu 40 de versuri din Shakespeare, în engleză. În alea două săptămâni am învăţat nişte lucruri. Faza e că eu nu ştiam că o să fie cu Simon workshop-ul ăsta. Eu văzusem spectacolul lui cu câteva luni înainte şi căzusem în fund, ca de altfel toată lumea din sala TNB, şi după aia m-am trezit faţă în faţă cu omul asta, lucrând cu el, el fiind actor şi regizor. E foarte important. Şi având propria lui trupă”, povestește actorul.

Apreciat și criticat în egală măsura, Florin Piersic Jr. rămâne unul dintre rebelii care luptă pentru o cauză în care tot mai puțini oameni cred: arta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri