Haine făcute din zaţ de cafea sau bacterii din vin

Data publicării:
expozitie haine

Puţini sunt cei care ştiu că din zaţul de cafea se pot face textile rezistente la ultraviolete, cu textură moale şi care se usucă rapid. Meşterii textilişti au găsit metode să realizeze cusături rezistente chiar şi dintr-o piatră de bazalt.

Artizanii şi-au propus să reeduce publicul învăţat cu hainele din poliester - e drept, acestea sunt mai ieftine, mai rezistente şi păstrează culorile mai bine decât bumbacul sau inul. Totuşi, fibrele naturale sunt mai prietenoase cu pielea, iar tehnologia mileniului trei a făcut posibilă salopeta din bumbac pentru bebeluşi, un accesoriu care îi anunţă pe părinţi când copilului îi este prea cald sau prea frig.

Are o etichetă sensibilă la variaţiile de temperatură şi de radiaţii ultraviolete şi poate informa părinţii dacă aceşti parametri sunt periculoşi pentru bebeluşi”, a explicat Katia Moldoveanu.

Materialul pentru rochiile viitorului poate fi celuloza produsă de aceleaşi bacterii care transformă mustul în vin, iar o altă inovaţie transformă veşmintele în instrumente pentru diagnostic medical - şi nu numai.

Rochia viitorului v-ar putea da de gol starea de spirit. Este confecționată din bumbac, lycra, senzori şi ţesătură conductoare, leduri, dar şi un guler realizat din plastic reciclat, care îşi schimbă culoarea şi devine mov când sunteţi nervoasă şi verde dacă sunteţi calmă.

În expoziţia de la Muzeul de Istorie din Capitală, vizitatorii mai pot descoperi şi alte aplicaţii inovatoare ale fibrelor: de la materiale de construcţii la mobilier şi de la elemente de arhitectură, la aplicaţii industriale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri