Sari la conținut

Primele rase de câini românești, omologate după 10 ani de eforturi

Participant la expoziție: Este un câine care are o mișcare extraordinară și temperamentul foarte bun.

Ciobănescul mioritic este cunoscut drept un excelent câine de turmă şi un paznic incoruptibil.

Constatin Gotcu, participant: Este un câine pentru oameni harnici. Mioriticul e un câine foarte frumos, foarte bun, pentru orice utilitate.

La un an și două luni, Olt este un câine foarte titrat. A câștigat nouă titluri de Best in Show până la vârsta de nouă luni, iar astăzi a obținut locul doi la categoria de Juniori.

Faima ciobănescului mioritic a ajuns până în Austria, de unde a venit Fluffy, un exemplar de patru ani care a câştigat premiul întâi la categoria sa de vârstă.

Barbara Fallent, participant: Am căutat un câine care să fie foarte expresiv și am găsit ciobănescul mioritic. Este un câine foarte prietenos, un câine deștept, îi plac toți oamenii.

Tamas Jakkel, arbitru, Federația Chinologică Internațională: Temperamentul lor trebuie să îi îndemne să fie cât mai sociabili în orice mediu. Ochii, dinții, toate aceste detalii care țin de sănătate, mișcarea, sunetul făcut la executarea mișcărilor sunt foarte importante.

Deși recunoscute în competițiile internaționale încă din 2005, ciobănescul românesc mioritic și carpatin vor fi trecute în Nomenclatorul Raselor Canine abia anul acesta, la Campionatul Mondial care va avea loc în iunie, la Milano.

Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române: A avea rase naționale recunoscute este o realizare și o mândrie.