RETROSPECTIVA 2013. Filmul „Poziţia Copilului” a câştigat Ursul de Aur la Berlin

Data publicării:
Calin Peter Netzer Ada Solomon 5527415-Mediafax Foto-JOHANNES EISELE-2

A fost pentru prima oară când Ursul de Aur a revenit unui film românesc, iar regiozorul Călin Peter Netzer a rămas, practic, fără cuvinte când a primit mult râvnitul trofeu.

În decembrie, Ada Solomon, producătorul filmului laureat la Berlin, a fost răsplătită cu premiul Eurimages pentru coproducţie, la gala Oscarurilor europene, o distincţie care recunoaşte rolul decisiv pe care îl au coproducţiile în industria de film de pe continent.

Călin Peter Netzer şi Ada Solomon, la decernarea Ursului de aur / Foto: Mediafax

Ada Solomon este primul român care va face parte din conducerea Academiei Europene de Film.

Peste Ocean, gala premiilor Academiei Americane de Film a fost plină de surprize. Câştigătorul celui mai important trofeu, Oscarul pentru cel mai bun film, a fost anunţat în direct de la Casa Albă de Prima Doamnă a Statelor Unite.

Este vorba despre „Argo”, un film inspirat de criza ostaticilor din Iran din anii '80, care a fost răsplătit şi cu Oscarul pentru cea mai bună regie, acordat lui Ben Affleck. Chiar dacă a fost încununat cu Oscar, „Argo” nu s-a numărat printre filmele de mare succes la box-office.

„Iron Man 3”, lider la încasări

Cele mai mari încasări le-a avut „Iron Man 3”. A treia parte a francizei, cu Robert Downey în rolul principal, a adunat până acum peste un miliard de dolari, fiind al cincilea cel mai profitabil film din toate timpurile. Pe locul doi este filmul de animaţie "Despicable Me", cu încasări de peste 910 milioane de dolari, urmat de "The Hunger Games: Catching Fire" care, deşi lansat abia în noiembrie, a adunat deja 680 de milioane de dolari.

Printre revelaţiile anului se numără "Gravity", un film aparte, care spune povestea unei femei astronaut pierdută în spaţiu. Filmul a fost elogiat pentru tehnicile revoluţionare de filmare, dar şi pentru prestaţia Sandrei Bullock, şi are încasări de 630 de milioane de dolari la nivel mondial.

A fost şi anul lui Jennifer Lawrence. Cu un Oscar şi un Glob de Aur în palmares, actriţa în vârstă de 23 de ani a devenit una dintre cele mai bine cotate staruri de la Hollywood. La capitolul vedete, cea mai bine plătită este însă Madonna. Regina muzicii pop a adunat anul acesta 135 de milioane de dolari, mai mult decât Steven Spielberg, Beyonce, Lady Gaga sau Robert Downey jr.

O altă "regină", a talk-show-urilor de televiziune, am numit-o pe Oprah Winfrey, ocupă abia locul cinci, cu 77 de milioane de dolari, dar se poate consola cu titlul de cea mai influentă celebritate a anului, acordat de revista Time.

Miley Cyrus, cea mai prost îmbrăcată vedetă

Scandalurile nu au lipsit în 2013. Miley Cyrus a făcut valuri cu o schimbare radicală de stil şi atitudine. Fosta adolescentă cuminte din Hannah Montana a şocat pe toată lumea cu prestaţia ei mai mult decât îndrăzneaţă la gala premiilor MTV din septembrie.

Chiar dacă a scandalizat multă lume cu noua ei imagine, Miley Cyrus a fost desemnată de postul MTV artista anului 2013. În schimb, revista americană Time i-a acordat titlul de cea mai prost îmbrăcată vedetă a anului, întrecând-o pe extravaganta Lady Gaga.

Anul acesta ne-am despărţit de artişti apreciaţi pe tot globul. Actorul James Gandolfini, interpretul şefului mafiot din serialul „Clanul Soprano”, a încetat din viaţă, în iunie, în urma unui stop cardiac, la vârsta de 51 de ani.

A fost doliu şi în lumea muzicii. Lou Reed, muzicianul care influenţat generaţii întregi, s-a stins în octombrie, din cauza unui cancer hepatic, la 71 de ani.

Moartea actorului Paul Walker a fost plânsă de fani din toată lumea. Vedeta din "Fast and Furious" a murit în noiembrie, într-un accident, la Los Angeles. Maşina în care se afla, condusă de un prieten al său, s-a izbit de un stâlp şi a luat foc. Paul Walker avea 40 de ani. Ca şi în filme, era îndrăgostit de maşini. Actorul obişnuia să spună că dacă într-o zi viteza îl va ucide nimeni nu ar trebui să îl plângă, pentru că a murit cu zâmbetul pe buze.

În decembrie, lumea artistică l-a pierdut şi pe Peter O'Toole, un monstru sacru al filmului şi teatrului britanic. Actorul, care s-a stins la vârsta de 81 de ani, a intrat în istorie cu rolul principal din filmul "Lawrence al Arabiei".

Peter O'Toole a fost nominalizat de opt ori la premiul Oscar, fără să-l primească vreodată. Abia în anul 2003 Academia Americană de Film i-a acordat un Oscar onorific pentru întreaga activitate.

Clin Eastwood a divorţat după un mariaj de 17 ani

Pe de altă parte, în 2013 nu au lipsit nici divorţurile celebre. Orlando Bloom şi Miranda Kerr şi-au spus adio după trei ani de căsnicie, Miley Cyrus şi Liam Hemsworth au rupt logodna, iar Clint Eastwood s-a despărţit de cea de-a doua soţie, cu care era căsătorit de 17 de ani.

A existat si reversul fericit al medaliei: Keira Knightley, Halle Berry, Christina Applegate şi Tina Turner s-au numărat printre miresele anului 2013. Iar multe vedete au intrat intr-o altă etapă a vieţii şi au devenit părinţi: Shakira i-a dăruit un băieţel iubitului ei, fotbalistul Gerard Pique, Kim Kardashian şi Kanye West sunt părinţii unei fetiţe, pe care au botezat-o North, iar Kate Winslet a adus pe lume al treilea copil, un băieţel.

Filmele cu cele mai mari încasări

1. Iron Man 3 - 1.2 mld. dolari

2. Despicable Me - 918 ml. dolari

3. Fast & Furious 6 - 790 ml. dolari

4. Monster University - 743 ml.dolari

5.The Hunger Games: Catching Fire - 676 ml. dolari

sursa: boxofficemojo.com

Vedetele cu cele mai mari venituri

1. Madonna - 135 ml. dolari

2. Steven Spielberg - 100 ml. dolari

3. Beyonce şi Jay-Z - 95 de ml. dolari

4. Lady Gaga - 90 ml. dolari

5. Oprah Winfrey - 77 ml.dolari

6. Robert Downey jr. - 75 ml. dolari

sursa:cnn.com

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri