Sari la conținut

Satul din România în care locuiesc familii din întreaga lume

Antonia Timmerman și soțul său au fost primii străini care s-au mutat în Richiș. Au fost invitați în sat de un localnic care primise de la ei un pachet de ajutoare. Le-a plăcut atât de mult încât şi-au cumpărat o casă de vacanță și veneau o dată pe an. Acum 13 ani s-au mutat din Olanda la Richiş. De atunci au cumpărat și magazinul din sat, au amenajat o pensiune în casa parohială și au deschis un camping.

Antonia Timmerman: Locuim aici, în Richiș. Nu mai avem o casă în Olanda. Nu știu cum să explic. Când iubești pe cineva, nu știi de ce iubești persoana aceea. Asta e cu România, nu? Noi suntem aici, da.

Dacă îi întrebi ce le place la Richiș, străinii ar putea povesti o zi întreagă. Despre liniștea din sat, despre cerul înstelat, despre dealurile înverzite, despre copiii care sunt liberi sa se joace şi despre gustul mâncării şi al băuturii.

Ţuica pe care o face soția mea. Ea face țuică. Ea o face. Ce ne mai place? Ciorba de burtă! Ciorbă de burtă! Am foarte mulți cunoscuți care vin în România și spun "asta e dezgustător". Dar eu o iubesc!” spun Elaine şi Martin Engbrenghof.

Elaine, care a fost soră medicală în Olanda, țese acum la un război mai vechi de 100 de ani.

Locuitorii din Richiş s-au obişnuit cu noii şi oarecum ciudaţii lor vecini.

Aici este o familie din Olanda, nu pot să-i pronunț numele. Știu numai numele mici, numele mari nu pot să le pronunț nici în ziua de astăzi”, spune o localnică.

Aici, la numărul 123, locuiește o familie din Statele Unite ale Americii. Mai sus două case este o familie din Lituania, iar ceva mai jos, o familie din Olanda. Așa cum spun localnicii, aceasta este "Strada internațională" din Richiș”, transmite corespondentul Digi24 Adela Mohanu.

În ultimii ani, prețul unei case în Richiș a crescut de patru ori. O locuința veche, tradițională, costă acum 40.000 de euro.