Sari la conținut

Turist în Muzeul Satului Maramureşean

Situat chiar în Sighetu Marmaţiei, locul adăpostește un sat tipic din nordul ţării, cu uliţe drepte sau întortocheate, poteci şi o biserică.

Muzeu Satului Maramureşean din Sighetu Marmaţiei a fost înfiinţat în urmă cu 42 de ani şi se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare. Turiştii care vin aici pot vizita 34 de căsuţe plus anexele, ceea ce înseamnă 120 de construcţii. Toate acestea sunt realizate din lemn şi datează din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea şi al XIX-lea.

Noi avem exemplare unice în ţară; casă din 1611 construită dintr-un singur trunchi de stejar - toate bârnele provin din acelaşi trunchi”, spune Grigore Hotico, reprezentantul Muzeului Satului Maramureşean.

Majoritatea caselor din Muzeul Satului Maramureşean sunt din lemn de brad şi stejar.

O plimbare prin muzeu, în orice anotimp, dă impresia unei întoarceri în trecut pe uliţele satelor maramureşene de acum câteva secole.

Poarta din lemn din spatele meu datează din anul 1934, iar la acea vreme o găseam în satul Ieud. Maramureşenii sunt păstrători de tradiţii, iar acest lucru se vede din stilul de la acea vreme. În poartă e gravat soarele, un simbol al căldurii şI al speranţei, iar aceste zig zaguri reprezintă pomul vieţii”, relatează Yvette Mîrza, corespondent Digi24.

Nu e de mirare că arhitectura tradiţională și impresia de întoarcere în timp atrag anual peste 20 de mii de turişti, români, dar şi străini.

Muzeul este structurat pe subzonele etnografice din Maramureş, Iza inferioară, mijlocie, superioară, Mara şI Valea Vişeului”, spune Grigore Hotico, reprezentantul Muzeului Satului Maramureşean.

Muzeul Satului Maramureșean poate vizitat de luni până duminică, între orele 10 şi 18. Preţul unui bilet este de 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru studenţi, elevi sau pensionari. Intrarea este gratuită pentru persoanele cu dizabilităţi.