Sari la conținut

VIDEO Istorie pe două roți. Paradă de motociclete retro în Parcul Carol

Ion Paraschiv merge pe motocicletă de când se ştie. A răma credincios primului motor, pe care-l are de 50 de ani. Un MZ polonez, pe care l-a plimbat prin toată Europa. A venit la întâlnirea anuală organizată de clubul motocicliştilor din Capitală şi povesteşte oricui e dispus să-l asculte secretul longevităţii motorului său.

„ Am pus barele astea pentru căzături şi totul e al ei - toba de eşapament, tot, tot din 59, anul naşterii ei”, spune el.

Ion Paraschiv mai povestește că a făcut „milioane de kilometri” cu motocicleta lui și că în fiecare an pleacă în călătorie prin țară sau prin Europa.

Pasionaţi sunt toţi. Spun la unison că întâlnirea din Parcul Carol a fost un succes, iar cea mai bună dovadă sunt sutele de curioşi care se plimbă printre minunăţiile pe două roţi, neştiind asupra căreia să zăbovească mai mult. Iar proprietarii, fără excepţie, se laudă cu îmbunătăţirile aduse şi cu anul de fabricaţie. Cu cât e mai îndepărtat, cu atât motocileta e mai valoroasă şi mai râvnită.

Vedeta din acest an vine din Germania. A fost fabricată în anii 20, iar proprietarul spune că este perfect funcţională. E ruginită, anii au trecut peste ea, dar totul e original.

„Doar am apucat să o pornesc, trebuie făcute nişte reglaje fine”, spune el.

În ceea ce privește prețul la care se vând astfel de motociclete, Gabriel Păunescu spune acesta este

Pe espalanada parcului Carol, sub soarele puternic, sunt aşezate scuterele. Au circulat acum zeci de ani în Capitală şi poate prin alte oraşe mari ale Europei. Pasionaţii de două roţi spun că vor organiza în continuare astfel de evenimente în toată ţara, măcar din plăcerea de a se întâlni şi a povesti.