Zbor deasupra Cetății Șiria. Sute de parapantiști vin anual aici

Data publicării:
siria

Șiria sau „Cetatea Luminată” se află într-o regiune pitorească de la poalele Munților Zarand. Cetatatea feudală a fost construită în secolul al XIII-lea din piatră adusă dintr-o carieră din apropiere.

În fundația ei au fost descoperite însă și cărămizi purtând pecetea legiunii romane XIII Gemina. De numele Șiriei se leagă importante evenimente istorice ale epocii precum răscoala lui Gheorghe Doja sau luptele duse de Mihai Viteazu.

Viața înfloritoare a cetății este întreruptă brusc în 1784 atunci când revolta lui Horea, Cloșca și Crișan cuprinde și satele arădene. Ca să nu poată fi folosită de răsculați, trupele habsburgice aleg atunci să bombardeze și să distrugă cetatea.

Cetatea Șiria este un punct de atracție pentru amatorii de drumeții, dar și de zbor cu parapanta. Diferența de nivel și curenții din zonă fac din Șiria cel mai important club de parapantism din partea de vest a țării.

Posibilitățile de cazare în zonă nu sunt numeroase. La pensiunile de două stele costurile unei camere duble variază între 60 și 75 de lei pentru o noapte, în vreme ce un apartament costă între 120 și 150 de lei pe noapte.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri