Sari la conținut

Mesaje politice la deschiderea Berlinalei

A 67-a ediţie a Berlinalei a început în capitala Germaniei. Aproape 400 de filme vor fi proiectate în următoarele zece zile, iar în cursa pentru Ursul de Aur şi de Argint sunt 18 dintre ele. Producţia românescă Ana, mon amour", regizată de Călin Peter Netzer, concurează şi ea la marele premiu. Pe covorul roşu, doamnele nu au ezitat să poarte rochii vaporoase, deşi temperaturile erau sub 0 grade. De asemenea, nu au lipsit nici mesajele politice.

Politica, nu cinematografia, a fost principalul subiect dezbătut de participanţii la ceremonia de deschidere a Berlinalei. Mai precis, preşedintele american Donald Trump şi deciziile lui controversate au fost subiecte preferate.

Am venit aici să investighez cum se dărâmă un zid. Aparent, sunt mulţi experţi aici şi vreau să duc informaţia înapoi în Mexic”, a spus actorul mexican Diego Luna.

Vreau ca toată lumea să ştie că sunt mulţi oameni în ţara mea ce sunt gata să reziste. Mă simt onorată să fiu aici şi să pot spune asta”, a adăugat actrița americană Maggie Gyllenhaal.

Multe dintre cele 400 de filme ce vor fi proiectate la festivalul de film de la Berlin prezintă teme de actualitate, precum imigraţie, drepturile minorităţilor şi lupta cu regimuri autoritare.

Îţi dau impresia că există şi o cale de ieşire, o ieşire către o situaţie mai bună pentru tine sau pentru lume. Acest gen de speranţă poate fi văzut în toate filmele şi sunt foarte bucuros că a ieşit aşa în aceste timpuri întunecate, a explicat directorul Festivalului, Dieter Kosslick.

Berlinala a început cu premiera mondială a filmului biografic Django", despre cântăreţul de jazz francez Django Reinhard. Pelicula arată problemele prin care muzicianul a trecut în timpul ocupaţiei naziste a Franţei, ca etnic rrom şi interpret al unui stil de muzică interzis de regimul nazist.

Ursul de Aur, marele premiu al Festivalului, va fi decernat pe 18 februarie.