Destinații de vacanță. Stațiunea din Turcia ce ar putea detrona Bodrum

Data publicării:
alacati cropuit-1

Situat în peninsula Çesme, Alaçati este noua destinație turistică ce ar putea detrona într-o zi Bodrumul și împrejurimile sale. De câțiva ani, acest oraș revine la viață, în special datorită Cupei mondiale de windsurf PWA (Professional Windsurfers Association), sponsorizată de Pegasus Airlines, potrivit Agerpres.

În urma acestor concursuri sportive, au apărut întreprinzători care deschid magazine și restaurante care aprind imaginația celor mai rafinate locații din Istanbul: „Alaçati avea reputația de a fi un loc pentru pensionari. Noua tendință schimbă complet această imagine. Tot mai mulți tineri se stabilesc aici. Ei lucrează la distanță, prin internet. Viața este mai liniștită aici decât la Istanbul”.

Cât despre posibilitățile de cazare, toată lumea vorbește de Alavya — hotel cu un design decupat parcă din paginile unei reviste de decorațiuni. Un nou Saint-Tropez? — sugerează madame.lefigaro.fr.

Farmecul deosebit al orașului Alaçati este dat de străzile sale întortocheate și albe. Adie un aer mediteraneean, care amintește de Grecia. Surprinzător. „La începutul secolului al XX-lea, orașul a fost în principal grecesc”, explică artistsa în ceramică Serap Yurdaer Erboy, care anterior a lucrat în sectorul turismului. Din cartea pe care Serap a scris-o despre oraș, aflăm că Alaçati avea, înainte de război, aproape 13.000 de locuitori, din care 10.000 greci și 3.000 turci.

FOTO: www.telegraph.co.uk

Grecii au început să plece după înfrângerea otomanilor în primul război balcanic (1912-1913), iar ulterior au fost forțați să plece în exil în timpul unui violent schimb de populație (1922 — 1924) între Grecia și Turcia, scrie sursa citată. Ei au plecat atât de repede, încât și-au lăsat în urmă bunurile cele mai valoroase. Unii dintre noii proprietari au găsit aur în pereți sau în fundul fântânilor, în timpul unor lucrări, continuă Serap. S-au făcut multe astfel de lucrări ... Numeroase case au fost transformate în hoteluri-boutique, ceea ce a făcut să explodeze prețurile. În urmă cu zece ani, o locuință se cumpăra cu 5.000 sau 10.000 de dolari, iar astăzi costă aproape 450.000.

Au rămas mult în urmă vremurile când Alaçati trăia din agricultură, viticultură sau din producția de ulei de măsline și mastic. Astăzi, orașul este dedicat turismului. Dar pentru a face plajă sau baie în mare, este nevoie de o bicicletă sau mașină — primele plaje sunt la aproape trei kilometri de localitate.

În peninsulă există plaje mai frumoase, decât cele din zona Alaçati, dar și aici sunt câteva preferate: Okan, administrată de o familie, sau Fun Beach, care se spune că ar fi proprietatea oligarhului rus Mihail Prohorov. Relativ „sălbatice”, plajele nu sunt înconjurate de nicio construcție, iar singurul confort pe care le au sunt șezlongurile și un bar-restaurant. O plajă mai „citadină” este Beach Club Marrakech, loc de întâlnire al jucătorilor clubului de fotbal Galatasaray. În cursul serii, se transformă într-un club de noapte, ca și locurile dimprejur. Pentru că Alaçati este și un loc al petrecerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...