Fratele mai mic al Marelui Canion, la 15 kilometri de Alba Iulia

Data publicării:
canion

O linişte deplină, peisaje atât de frumoase că par desenate de mâna iscusită a unui pictor inspirat, aer curat. Pentru asta e celebră Râpa Roşie. Rezervaţia naturală se întinde pe o suprafaţă de zece hectare. Pereţii stâncoşi ajung chiar şi la 700 de metri înălţime. În timp, apa şi vântul au creat o adevărată dantelă în pământul de culoare roşiatică.

Este un fenomen de eroziune naturală, s-a format în urma acţiunilor eoliene, adică a eroziunii vântului, dar şi a apei pluviale. Se prezintă sub forma unor piramide de pământ şi fenomene de şiroire”, spune Radu Totoianu, director al Muzeului „Ioan Raica" Sebeş.

În urmă cu șapte ani, în micul Canion de lângă Alba Iulia, specialiştii au descoperit şi dovezile că în zonă au trăit, cu multe milenii în urmă, mai multe specii de dinozaur.

Dacă până nu demult existau doar câteva descoperiri de moluşte, nu cu mulţi ani în urmă prietenul nostru de la Cluj, Matei Vremir, a descoperit oase de dinozauri, inclusiv o vertebră cervicală de pterozaur”, mai spune Radu Totoianu.

Râpa Roşie nu este doar o rezervaţie geologică, ci şi una botanică. Aici vă puteţi plimba printre specii rare de arbori şi plante dar puteţi admira şi păsări pe care cu greu le veţi găsi în altă parte.

Avem câteva specii endemice, la Râpa Roşie este o garofiţă albă, o specie specifică acestei zone şi mai avem stejarul pufos. Din punct de vedere al avifaunei, Râpa Roşie este cunoscută în special pentru păsările care cuibăresc în crevase, în gărurile care le găsim aici, iar caracteristic ar fi şorecarul, vânturelul roşu şi corbul”, explică Florin Toncean, profesor de biologie.

Accesul spre rezervaţie se face din oraşul Sebeş, pe drumul judeţean 106 spre comuna Daia Română. Trebuie neapărat să aveţi o maşină de teren. Din păcate, drumul nu este printre cele mai bune.

Turiștii sunt încântați:

- A fost foarte frumos, numai drumul lasă de dorit.
- Noi suntem din Argeş, din Mioveni şi pe net am făcut un traseu şi am văzut pe youtube aşa ceva şi am zis hai să ajungem şi noi.
- Reprezentanţii primăriei Sebeş spun că au în plan amenajarea unui nou drum de acces, pentru ca turiştii să poată ajunge mult mai uşor în zonă.

Primăria Municipiului Sebeş are în studiu două variante de acces. Una din ele este la limită cu comuna Daia pe sub deal unde este un drum vicinal şi este unul din cele mai scurte, iar a doua variantă este prin Lancrăm, traversând râul Sebeş”, spune Virgil Olteanu, arhitect şef la Primăria Municipiului Sebeş.

După ce autorităţile se vor decide asupra celei mai bune variante, cel mai probabil, la începutul anului viitor vor începe şi lucrările în zonă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri