România, între foc și apă. Încă o zi cu 42 de grade și cod roșu de caniculă. În mare parte din țară vor fi furtuni și grindină

Data actualizării: Data publicării:
canicula si furtuni
ANM a emis coduri de caniculă și furtuni. Foto: Getty Images

Opt judeţe şi municipiul Bucureşti se află miercuri sub avertizare Cod roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, temperaturile fiind estimate la 40 - 42 de grade Celsius. Meteorologii au emis și mai multe avertizări cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Ieri au fost 42 de grade la Zimnicea. Azi, sunt așteptate temperaturi de 42 de grade în Călărași și vestul județului Constanța.

De azi la ora 10.00 până la ora 2.00, este în vigoare un cod galben în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).

În același interval este în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii puternice.

portocaliu anm
Avertizări meteo de vijelii și grindină. FOTO: Meteoromania.ro

Sunt vizate Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei, unde vor fi intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.

De marți noapte la ora 2.00 până joi la ora 10.00 va fi valabil un cod galben de vânt puternic în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei. În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menține temporar accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50...60 km/h), vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp.

cod rosu
Avertizări de caniculă. FOTO meteoromania.ro

Marți, sunt în vigoare avertizări cod roșu, cod portocaliu și cod galben de caniculă și disconfort termic.

Potrivit avertizării cod galben, valul de căldură și canicula vor persista în jumătatea de sud-est a țării. Local în Oltenia, centrul Moldovei, precum și sud-estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

Codul portocaliu de caniculă va fi valabil pentru județele Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui și Tulcea, unde se vor înregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București sunt vizate de cod roșu. Aici se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40...41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri