Sari la conținut

Cod portocaliu de inundații în 13 județe

Hidrologii au emis luni după-amiaza o avertizare cod portocaliu de inundații, valabilă până marți, la ora 14:00, iar 24 de județe se vor afla până marți la miezul nopții sub cod galben de inundații, potrivit Agerpres.

În intervalul 3 iulie 2017, ora 16:00 — 4 iulie 2017 ora 14:00, hidrologii au instituit cod portocaliu pe râurile din bazinele Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu — bazin hidrografic amonte S.H. Podari (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj), afluenții Oltului din județele Vâlcea, Argeș, Olt, Gorj și Dolj, Călmățui, Vedea — bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Olt și Teleorman, Argeș (bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița, bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Dâmbovița, Prahova și Ialomița).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în intervalul 3 iulie, ora 18:00 — 4 iulie, ora 02:00, pe unele râuri din județele Gorj, Vâlcea și Olt, iar în intervalul 3 iulie, ora 22:00 — 4 iulie, ora 10:00, pe unele râuri din județele Argeș, Olt și Teleorman.

INHGA a ridicat de la ora 16:00 atenționarea hidrologică cod galben din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

De asemenea, începând de luni, de la ora 16:00 până marți, la ora 24:00, va fi în vigoare un cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Drîncea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu (județele Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Dolj), Olt (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Olt, Gorj și Dolj), Călmățui, Vedea (județele Argeș, Olt și Teleorman), Argeș (județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Ilfov și Călărași), Ialomița (județele Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău și Ialomița), Buzău — bazin superior și mijlociu și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău), Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea), afluenții Bârladului inferior (județele Vrancea și Galați), afluenții mici ai Siretului din județele Vrancea și Galați, afluenții mici ai Prutului din județul Galați și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

INHGA precizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai râurilor atenționate.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologică.

Pe aceeași temă