Vremea se răcește considerabil, vor fi ploi și maxime de 25-29 de grade în unele regiuni. Prognoza meteo ANM pentru 2 săptămâni

Data actualizării: Data publicării:
umbrela ploaie
Răcire a vremii și ploi în mai multe regiuni. Foto: Getty Images

După zilele caniculare, vremea intră într-un proces de răcire, astfel că în unele regiuni din țară temperaturile vor scădea până la valori maxime de 29 de grade în Banat și Crișana și 24 de grade Celsius în Transilvania. Valori termice ceva mai mari vor fi în Muntenia și Dobrogea. Sunt așteptate și ploi, iar instabilitatea atmosferica va cuprinde cea mai mare parte a țării. Administrția Națională de Meteorologie a emis o prognoză meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni (8 - 21 august), în fiecare regiune din țară. 

Cum va fi vremea în intervalul 8 - 21 august, potrivit prognozei meteorologilor ANM:

Vremea în BANAT

Intervalul va debuta cu o vreme în răcorire, astfel că temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, în medie cu maxime de 25...29 de grade (mai coborâte în zonele deluroase şi depresionare) şi minime de 13...17 grade. În cea
de-a doua săptâmână, valorile termice vor creşte treptat, vremea devenind călduroasă - ziua vor fi 30...32 de grade, iar noaptea 15...19 grade, mediat regional, fiind posibile şi după-amiezi în care se va atinge starea de caniculă.

În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale şi temporare va fi ridicată şi în perioada 14-19 august.

Vremea în CRIŞANA

La începutul intervalului, vremea va fi în răcorire, astfel că temperatura aerului va ajunge la valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, în medie cu maxime de 25...29 de grade (în unele zile mai coborâte în zonele de deal) şi minime de 13...15 grade. În cea de-a doua săptâmână, valorile termice vor creşte treptat, astfel că vor predomina zilele călduroase, cu 30...32 de grade în orele după-amiezilor şi 15...19 grade pe timpul nopţilor, mediat regional. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale şi temporare va fi relativ ridicată şi în perioada 15-18 august.

Vremea în TRANSILVANIA

La începutul intervalului, valorile termice vor fi în scădere, astfel că la mijlocul primei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă, cu medii ale maximelor de 21...24 de grade, iar ale minimelor de 8...13 grade. În celelalte zile ale perioadei de referinţă, se vor înregistra temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei, ziua între 25 şi 29 de grade, iar noaptea între 12 şi 16 grade, mediat regional, valori mai ridicate (local peste 30 de grade în vestul regiunii) fiind posibile între 16 şi 18 august. În primele zile, pe arii extinse vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea ca temporar să se semnalaze ploi locale va fi relativ ridicată şi după data de 15 august.

Vremea în MARAMUREŞ

La începutul intervalului, valorile termice vor fi în scădere, astfel că se vor situa în jurul celor normale pentru acestă perioadă din an, iar la mijlocul primei săptămâni vremea va deveni relativ răcoroasă; astfel mediile maximelor vor fi de 24...28 de grade iar ale minimelor de 12...15 grade. Ulterior, vremea se va încălzi treptat, iar la câmpie va fi călduroasă, cu valori diurne de 28...31 de grade şi nocturne de 14...16 grade. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe alocuri se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicată şi în perioada 15-18 august.

Vremea în MOLDOVA

Intervalul va debuta cu valori termice în scădere în nordul şi centrul regiunii (cu medii ale maximelor de 21...25 de grade), în timp ce în partea de sud va persista vremea călduroasă şi disconfortul ridicat (valori de 31...34 de grade în 8 şi 9 august). Ulterior, regimul termic va fi în general apropiat de cel normal la mijlocul lunii august, astfel că, mediat regional, ziua vor fi 26...29 de grade, iar noaptea 13...17 grade. Pentru cea de-a doua săptămână este estimată o încălzire a vremii, urmând să predomine zilele călduroase, cu temperaturi de peste 30 de grade, în special în partea de sud a zonei. În primele zile ale perioadei de referinţă local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), dar numai pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă moderate sau mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va fi relativ ridicată şi în perioada 14-15 august.

Vremea în DOBROGEA

Majoritatea zilelor din perioada de referinţă (în special între 8 şi 10 august şi după data 17 august) vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, caniculară în vestul regiunii, cu medii ale maximelor de 30...35 de grade, valori mai ponderate (de 27...29 de grade) urmând a se înregistra pe litoral în intervalul 13-15 august. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, averse locale fiind estimate pentru
perioada 13-15 august, cu precădere în partea continentală.

Vremea în MUNTENIA

În majoritatea zilelor din perioada de referinţă (în special în 8 şi 9 august şi după data 17 august) va fi o vreme călduroasă, caniculară la câmpie, cu disconfort termic ridicat, astfel că media maximelor va fi de 30...35 de grade şi a minimelor de 17...21 de grade. În intervalul
10-14 august, regimul termic va fi mai ponderat, cu temperaturi în general apropiate de cele climatologic specifice - ziua de 28...32 de grade, iar noaptea de 15...18 grade, mediat regional. La începutul intervalului, local în nordul şi în vestul regiunii şi doar pe spaţii mici în rest se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică (averse și descărcări electrice). Pe alocuri vor fi posibile ploi şi în jurul datei de 14 august.

Vremea în OLTENIA

În majoritatea zilelor din perioada de referinţă (în special în 8 şi 9 august şi după data 17 august) va fi o vreme călduroasă, caniculară la câmpie, cu medii ale maximelor de 30...34 de grade şi ale minimelor de 18...22 de grade. Din 10 august, se va resimţi o răcorire semnificativă a vremii, iar în ansamblu, până în data de 14 august, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor climatologic specifice - ziua de 26...31 de grade, iar noaptea de 14...17 grade, mediat regional. În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă însemnate. Ulterior, averse pe areale restrânse vor fi posibile în cursul după-amiezilor, în special în 14-15 august.

Vremea la MUNTE

În cea mai mare parte a intervalului, va predomina o vreme caldă, cu valori peste cele normale, respectiv medii ale maximelor de 18...25 de grade şi ale minimelor de 8...16 grade. Excepţie va face perioada 10-13 august când vremea va fi mai răcoroasă, chiar rece faţă de
normele climatologice la altitudini mai mari - ziua valori de 12...20 de grade şi noaptea de 6...14 grade, în medie. La începutul perioadei de referinţă, pe arii extinse vor fi averse şi se vor cumula local cantităţi de apă mai însemnate. Ulterior, va ploua pe alocuri, cu precădere în cursul după-amiezilor.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri