Cum îl facem pe Bobiță să își instaleze POS?

Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

Da’ bravo’m! Ce nevoie are Bobiță să își pună POS în cârciumă dacă niciun mesean nu are card?! S-a găsit economia digitală să ia rata până în Fierbinți. Nu mai putea economia globală în recesiune de grija finanțelor lui Celentano. Ce, de card îi arde lui? Mai degrabă de-un ficat nou.

Conform sistemului de valori (fictiv, evident!) al personajelor care populează cel mai de succes sitcom românesc din ultimii ani, cardul nu influențează deloc viața, este complet inutil în lumea guvernată de cash și „combinații”.

În lumea în care epicentrul comunității este crâșma și orizontul se întinde până la Drăgănești, problemele de flux financiar și incluziune sunt la fel de reale precum un dragon într-un bâlci.

Dar dacă depășim genul și gustul pentru comedie, găsim o problemă adevărată care trebuie adresată „la București”. Comunitățile rurale sau cele din orașe mici sunt astăzi cele mai expuse la marginalizare financiară, la respingerea noilor instrumente ca multiplicator al bunăstării. Probabil mecanismele mentale sunt legate de rezistența la schimbare, dar cu siguranță ne lovim și de o lipsă de încredere pe care o manifestă „România profundă”. Neîncredere în stat, în bănci, în bani electronici sau în economisirea mai deșteaptă.

Educația financiară este în principal destinată acestor comunități. Trebuie explicat că educația financiară nu este despre cum să faci avere, ci despre cum se poate conecta o familie sau un business mic la lumea de dincolo de Drăgănești.

Am început deja discuțiile cu autorități și sistem bancar pentru a face primul pas în direcția incluziunii financiare. Și ne vom mișca rapid pentru ca în curând fiecare român să primească gratuit și fără comisioane un cont bancar pentru servicii de bază - salariu, pensie, asigurări, economii.  Iar când gradul de bancarizare se va apropia de optim, vom putea realiza acele proiecte bune pentru a încuraja comunitățile să se conecteze la fluxurile economice mai ample.

Vom putea vorbi apoi de plata cu cardul, de cumpărături online, de micro-credite și de depozite bancare. În Fierbințiul în care toate personajele vor avea un cont bancar lucrurile vor evolua natural, iar Bobiță va fi obligat de viață să introducă și plata cu cardul. Știi ce zic?

Partenerii noștri