Editorial Amendă, nu închisoare, pentru tinerii vulnerabili!

Cristina Rizea Data actualizării: Data publicării:
rizea poza
Cristina Rizea. Foto: Arhiva personală

Drag tânăr,

Dacă ai fumat un joint de cannabis, nu te vrem la închisoare. Preferăm reabilitare!

Partidele politice de sistem se joacă la cacealma cu viitorul tinerilor noștri. Bine că le convine ca păcănelele să fie în raza școlilor, iar copiii să vadă reclame sumare la pariuri când ridică ochii spre cer pe panourile deasupra marilor clădiri ale orașelor României, dar pe tinerii vulnerabili vor să-i condamne, pentru o țigară, la închisoare.

Legile draconice pe care partidele le propun în sfera consumului de droguri încă demonstrează că n-am învățat nimic de la partenerii noștri din lumea civilizată. În timp ce Lumea Liberă și avansată a înțeles că războiul împotriva drogurilor nu poate fi câștigat prin condamnarea victimelor, noi preferăm, din populism nesimțit, să încătușăm viitorul tinerilor noștri.

Vă amintiți războiul lui Reagan împotriva drogurilor? Biden îl susținea înflăcărat. Ce se întâmplă acum în SUA? 32 de state au liberalizat consumul de canabis. Thailanda a procedat la fel, dar în mod radical: de la pedeapsă cu moartea au trecut la legalizare. Trezirea la realitate a statelor civilizate dă roade. La noi, lozincile politice îneacă, însă, orice urmă de conștiință și responsabilitate.

45% dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani au consumat, cel puțin o dată, cannabis. 6,1% din populația României la fel. Cunoaștem beneficiile consumului cu scop medicinal prea bine. Noi, însă, preferăm, în loc de amendă, să trecem la cătușe. Colegii mei în Parlament se complac condamnând tinerii la închisoare, știind că, dacă ar fi ai lor în aceste situații, ar rezolva-o ușor cu pilele aferente.

Circa 80% din capturile DIICOT vizează tinerii care consumă cannabis în limita a 5 grame. Este ireal cât de multe resurse alocăm pe pedepse, când am putea lăsa DIICOT să se ocupe de traficanți, de adevărata problemă. E peste puterea de înțelegere a rațiunii, la fel, cum preferăm să investim în măsuri draconice, în loc să investim în centre de reabilitare sau programe de informare și educare. E revoltător că lăsăm DIICOT-ul să devină stalker de puști, în loc să fie pe urmele teroriștilor, traficanților și infractorilor care realmente destabilizează țara.

Proiectul de lege pe care l-am depus alături de colegii mei Simina Tulbure, Oana Cambera, Daniel Toda și Andrei Lupu, deputați în Parlamentul României, elaborat alături de Vlad Zaha, criminolog la Oxford și expert în politica drogurilor, propune un lucru simplu: să începem să tratăm consumul de droguri drept o problemă de sănătate publică, nu una de politică penală. Vrem atât: responsabilitate, nu populism penal.

Vreau să demontez, cu această ocazie, un mit. Dezincriminare posesiei de canabis strict în limita a 3 grame pentru consum personal nu ar amplifica nivelul de consum. Dimpotrivă, studiile arată că o astfel de măsură ar reduce tentația asociată consumului. Și nu, clar nu ar amplifica traficul. Dimpotrivă, o astfel de măsură permite orientarea atenției și resurselor instituțiilor responsabile către traficanți.

Nu discutăm despre legalizarea canabisului per se, ci despre dezincriminarea posesiei pentru consum propriu în gramaj mic. Practic, excludem pedepsele penale asupra victimelor acestui fenomen, facem tranziția către amenzi și programe de reabilitare și permitem instituțiilor ca, în loc să urmărească puștanii și să le amenințe viitorul, să se ocupe de problema reală: furnizorii.

Sper ca rațiunea, în al nouălea ceas, să învingă. Sper că vom găsi, în Parlament, oaze de responsabilitate care vor aduce oxigen în tot acest deșert.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri