Câciu ne face cu Maimuța! (cifrele bugetare sunt raportate fals, economia nu se conduce cu pulanul)

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea
Fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene
Cristian Ghinea este membru USR PLUS și a ocupat funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene în Guvernul Cîțu. Acesta a fost ministru și în guvernul condus de Dacian Cioloș.
Cristian-Ghinea_avatar_1632759108
Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea

Pe vremuri, taximetriștii ne făceau cu metoda „maimuța". Aveau un buton pe care apăsau ca să înregistreze kilometri în plus.
E cam ce face Adrian Câciu cu cifrele pe buget. După ce i-a considerat „babuini" pe antreprenori, acum umblă cu metoda Maimuța la buget, ca să spoiască cifrele.

Ieri, Câciu raportează mândru: deficit bugetar de 1,15%, mai mic decât anul trecut. Cheltuielile au crescut cu 16%, dar încasările au crescut cu 22% față de anul trecut, zice Câciu.

Pe românește, asta este așa: banii în plus dați de dumneavoastră pe orice înseamnă mai mulți bani la buget - o parte din costul a tot ce cumpărați merge la buget: crește prețul, crește și taxa. Inflația, care ne ustură pe toți la buzunare, le convine lui Ciolacu și Câciu: mai mulți bani de spart. O pâine mai scumpă înseamnă un TVA încasat mai mare, așa se laudă Câciu cu „încasările". Au mai mulți lei la buget, chiar dacă mai pricăjiți. Câciu a găsit metoda minune de a se salva de la înec: trăgându-se singur de păr în sus, ca baronul Munchausen.

Bine, și unde e maimuța?

Maimuța se ascunde în ceea ce NU se raportează. Și nu se raportează multe miliarde. Foarte multe. Care vor trebui raportate totuși la final de an. Când va fi degringoladă la deficit.

Acest bilanț intermediar NU include:

Țeapa cu concediile medicale. Plata concediilor medicale e amânată. Dacă vă îmbolnăviți perioada asta, statul le trage o țeapă angajatorilor.

Țeapa cu TVA-ul. Asta e clasică și e aproape regulă: când e PSD la butoane, nu restituie TVA la timp, chestie care îi ajută la raportări, dar produce blocaje în toată economia. Deși încasează cu 26,6% mai mult TVA (vezi exemplul cu pâinea), Câciu restituie companiilor doar cu 2% mai mult. Deci primește, dar nu plătește. TVA-ul încasat apare pe venituri, cel NE-restituit nu apare pe cheltuieli, o altă maimuță. Mediul privat rămâne cu ochii-n soare: are de primit, să aștepte.

Dobânda pe prostia PSD. Costurile cu dobânzile mărite se văd doar puțin încă, dar tot sunt mari. Vor fi accelerat mai mari. Ne împrumutăm la nivel de 1.000 de euro pe secundă. 400 de milioane de lei pe zi, dacă vreți în lei și pe zi. Cât ați citit ultima propoziție... pac! Încă 1.000 de euro a crescut datoria. Și asta, la cea mai mare dobândă din UE. Chiar din ce raportează ministerul se vede o creștere a costurilor cu dobânda de 48% față de anul trecut. Sau, ca să zic altfel: 4 miliarde de lei în plus am plătit doar diferența de dobândă, față de anul trecut. Chestia e că suma asta va exploda, pentru că noile împrumuturi de care au disperată nevoie pentru a rostogoli datoria vin pe dobânda asta explodată. De ce a explodat? Pentru că e război în Ucraina, zice Câciu. Hai să fim serioși. Războiul afectează toată UE. Diferența de dobândă România versus Zona Euro este taxa plătită pentru că banii internaționali fug de o țară condusă cu picioarele. E taxa plătită de noi toți pentru că suntem conduși de PSD.

CEL MAI GRAV: țeapa enormă cu plafonarea. 40 de miliarde de lei pentru plafonarea de la energie lipsesc din acest bilanț de moment.
Acesta este costul estimat de ANRE al plafonării prețurilor la energiei. Țineți minte cum au venit cu soluția minune: PLAFONARE. Cuvântul magic. Găsiseră socialiștii cu epoleți mărgica magică: au oprit prețurile în loc. Am zis atunci că e o bombă bugetară de nivel nuclear. Exact asta este.

USR a propus soluția de bun-simț, scăderea taxării la energie: niște lei pe care statul nu îi mai ia, omul simte imediat efectul, companiile știu la ce să se aștepte. Ei, nu! Securiștii nu gândesc așa simplu, cu libertate și claritate. Securiștii vor să aibă butonul la ei, să dea ei din pix, când și cui vor, că nu dau de la ei, ci tot de la noi. Nu contează că nu are sens economic și e bombă bugetară, important e butonul, unde e butonul.

Deci Statul a zis: companiilor, voi vindeți cu prețul X și vă dăm noi de la buget ce bani nu luați de la populație. Cum nu există prânz gratis, așa nu există mărgică magică. Gândirea mistică a PSD-PNL dă cu capul în zidul realității.

Datorii neplătite de 40 de miliarde de lei. Știți ce înseamnă 40 de miliarde?

Înseamnă 500 de kilometri de autostradă. Hai să vedem dacă se mișcă Grindeanu cu talent și reușește A7 pe care am finanțat-o din PNRR - dacă e în stare, deși am dubii. Cel mai mare proiect unic din toate PNRR-urile din UE. Ei bine, da, datoria acumulată de stat pentru plafonare înseamnă o altă autostradă A7.

40 de miliarde de lei înseamnă aproape tot programul Anghel Saligny pe șapte ani, ăla pentru care au ejectat USR de la guvernare, pentru că am zis că nu sunt bani - și uite că nu sunt, Anghel Saligny e doar gargară deocamdată, nu se fac plăți, nu sunt puși bani în buget în acest an decât mărunțiș (asta e altă Maimuță bugetară, dar o știm deja, puneți la catastif: nu vor avea bani să plătească pentru ce promit acolo).
40 de miliarde de lei sunt mult peste cât fantaza Boloș să pună în PNRR pentru irigații - și aia era o cifră enormă scoasă din burtă doar pentru că tolomacul a crezut că poate face pragul obligatoriu de proiecte verzi. Dar... ce să vezi: canalele alea deschise de se evaporă jumătate de debit pe parcurs nu sunt verzi. Apropo de asta: tot se plâng de irigații și PNRR - același guvern care restricționează apa potabilă în orașe din Bărăgan și care raportează debitul Dunării la minime istorice. Fix în Bărăgan, pe unde vor să tragă canale stil sovietic, alea de au secat Marea Aral, nu mai e apă nici pentru robinet, dar Boloș, Ciolacu, Daea și compania sunt convinși că ar merge niște canale uriașe pe acolo care să împingă în sus apa din Dunăre, pe motorină. Asta a zis și Comisia, că sudul se deșertifică și nu mai există apă să o pierdeți jumătate pe drum și că trebuie alte soluții. De atunci, nu lucrează nimeni la alte soluții să facă irigațiile eligibile pe viitori bani europeni, e doar gargară TV. Restricționăm apa, rămân barjele în nisip pe Dunăre, motorina e tot mai scumpă, canalele deja existente nu sunt întreținute și folosite, pentru că modelul economic nu funcționează. Dar tolomacii visează cai verzi pe pereți. Serios, cât de complicat e să uniți între ele două știri pe care tot voi le generați: E ACEEAȘI APĂ, idioților, nu există alta!

Domnul Câciu ne lucrează cu Maimuța la două capete: „uită" să arate cheltuielile cu plafonarea, cele 40 de miliarde, deși le datorează acești bani furnizorilor, dar nu uită și se îndestulează cu veniturile din inflație, mai ales din prețurile mari la... energie: TVA la electricitate și gaze, redevențe, taxe speciale pe energie, dividende de la companiile energetice de stat. Deci domnul Câciu manipulează cifrele, cele de deficit: arată veniturile, dar nu și cheltuielile, ascunde datoriile. Cam așa a intrat Grecia în probleme: arătând cifre măsluite.

Ce urmează? Ori Guvernul plătește miliardele, cum a promis, ori ne trezim cu falimente în lanț. Fix ce ne lipsește în mijlocul unei crize energetice de proporții.

Aud că deja în guvern se caută „soluții": cum să interpreteze legea dată tot de ei ca să iasă mai puțin. Băi, nu știu cum să vă zic, dar economia nu se conduce cu pulanul. Când gândești ca un securist obsedat de butoane și ca un socialist obsedat de populisme, la un moment dat ți se înfundă. Hai să vedem cum închide domnul Câciu deficitul la final de an, cu ce Maimuțe. Asta, dacă nu cumva Marcel Ciolacu face exitul ca șobolanii de pe corabie, înainte de decembrie.
Se apropie funia de par. Tic tac!

Partenerii noștri