Când cifrele o scot la tablă pe doamna Armand

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
George Cristian Tuță este președinte interimar pnl sector 1
George Cristian Tuță este absolvent al programului de Leadership în Serviciul Public la Aspen Institute. Sursa foto: facebook.com/pnl.ro

Ne spunea ieri doamna Armand că, pentru domnia sa, Educația este nici mai mult, nici mai puțin decât un... diamant. Categoric, vrea să ne transmită că educația este foarte prețioasă și că în ea trebuie investit cu prioritate.

Din păcate, metaforele strălucitoare și laudele de sine ale doamnei Armand rămân doar vorbe goale în fața realității mult mai pământești.

Să explic.

Chiar la începutul mandatului, primărița s-a debarasat de subiectul școlilor, transferând unităților de învățământ grija de a face toate achizițiile. Primăria se spăla pe mâini de un subiect complicat, care cere mult de muncă și implică specializare și răspundere mare. Școlile, fără juriști pregătiți, fără oameni de achiziții, fără experiență și fără training, cu teama de a nu greși pe un subiect greu, au preferat să lase mare parte din bani neatinși.

Din sumele pe care le-a solicitat însăși doamna Armand de la buget pentru investiții în școli, nu a reușit să cheltuie decât ceva mai mult de jumătate.

A cerut 545 de milioane de lei, a cheltuit 361 de milioane de lei. Iar anul acesta nu a prins în buget nici măcar sumele de la nivelul lui 2023.

La apelul PNRR prin care școlile erau invitate să depună proiecte pentru a se dota, Sectorul 1 (79 de unități de învățământ) a atras 41 de milioane de lei, în timp de județul Ilfov (80 de unități de învățământ) a atras 87 de milioane de lei, iar Sectorul 6 (74 de unități de învățământ) a atras 143 de milioane de lei. Să nu uităm, în PNRR banii erau primiți centralizat de România, fiind doar o competiție între școli pentru a se decide cum se împart banii. Competiție pierdută lamentabil de Sectorul 1.

Și un ultim exemplu. Doamna Armand a depus în anul 2022 nu mai puțin de 40 de proiecte de finanțare prin fonduri nerambursabile. Dintre acestea, 12 au fost depuse prea târziu și au fost descalificate, iar restul de 28 au fost respinse.

Clotilde Armand – primărița-zero.

Partenerii noștri