CTP despre propunerea ca magistrații să ajungă în instanță cu acordul CSM: Este matrapazlâcul de la Parlament, substituirea Justiției

Data actualizării: Data publicării:
CTP în studionul Digi24.
Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre propunerea ca procurorii și judecătorii să nu ajungă în Instanță decât cu aprobarea CSM. Foto: Captură TV Digi24

Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre propunerea ca procurorii și judecătorii să nu ajungă în Instanță decât cu aprobarea CSM. „Judecătorii nu îi vor judeca pe magistrați. Vor spune că sunt judecabili, sau nu. Fără ca asta să fie într-un cadru procesual”, spune gazetarul, care adaugă că „justiție, judecată înseamnă Instanță, înseamnă martori, înseamnă procurori, termene, judecători care se pronunță în cadrul Instanței”.

Cristian Tudor Popescu: Magistrații nu vor putea merge în instanță fără aprobarea CSM. Adică, ce găsim aici? Procedeul de la Parlament, despre care se tot vorbește că va fi desființat.

Deci, substituirea Justiției. Parlamentul care a blocat de atâtea ori înfăptuirea Justiției, apărându-și colegii.

Același lucru e transferat acum la judecători și procurori.

Și uitați cât de absurd este: justiție, judecată înseamnă Instanță, înseamnă martori, înseamnă procurori, termene, judecători care se pronunță în cadrul Instanței.

Aici, judecătorii nu îi vor judeca pe magistrați. Vor spune că sunt judecabili, sau nu. Fără ca asta să fie într-un cadru procesual.

Adică CSM, secția de judecători se substituie Instanței, iar în cazul procurorilor e și mai grav, pentru că secția de procurori a CSM trebuie să decidă în legătură cu un procuror dacă va fi sau nu cercetat de DNA.

Deci, procurorul ajunge să joace rol de judecător. E mai rău.

Context

Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale a fost adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților cu amendamente

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie critică aceste amendamente, nefiind de acord cu aceste garanţii.

„Aşa-numitele 'garanţii' care însoţesc proiectul legii de desfiinţare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, sunt inacceptabile într-un stat de drept. Condiţionarea trimiterii în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârşirea anumitor infracţiuni, în special cele de corupţie, de încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un 'filtru' neconstituţional şi scade încrederea publică în actul de justiţie, deoarece riscă să fie percepută ca o 'garanţie a impunităţii magistraţilor' suspectaţi de corupţie sau ca o 'superimunitate', se arată într-un comunicat al Forumului Judecătorilor.

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Incident la o nuntă din judeţul Iaşi. Interpreta Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit cu palma un alt...
Pro FM
Primele imagini cu Celine Dion la Paris. Artista ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Oimpice
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Rotația nucleului intern al Pământului a încetinit atât de mult încât practic a intrat în revers. Cum ne va...
Newsweek
Un milionar nemilos demolează casa unui bătrân neajutorat. Găsește printre ruine o poză cu el copil
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un...
Film Now
TRAILER oficial și noi imagini din Joker 2. Joaquin Phoenix, extrem de slab, Lady Gaga, total implicată în...
BUCURESTI - LANSARE - CCARTA ALBA A IMM-URILOR - 16 IUL 2024
Ciolacu spune că retragerea lui Biden nu are nicio influență asupra României: Suntem partener strategic...