Cum folosim Bugetul UE pentru combaterea epidemiei de coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
Siegfried Muresan
Siegfried Muresan
Europarlamentar
Siegfried Mureșan este vicepreședintele Partidului Popular European și viceliderul Grupului PPE din PE.
siegfried muresan
Foto: Siegfried Muresan/Facebook

Investiții europene în cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri, tratamente și echipamente medicale, repatrierea cetățenilor europeni din zone puternic afectate de epidemie, sprijin comun pentru ajutorarea țărilor și regiunilor europene cele mai afectate. Toate acestea sunt măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus care au fost sau urmează să fie implementate la nivel european cu ajutorul finanțării din Bugetul Uniunii Europene (UE).

Eforturile pe care Europa le face în aceste zile pentru combaterea epidemiei de coronavirus ne arată două lucruri foarte clare. În primul rând, că orice efort pentru combaterea unei astfel de epidemii se face mult mai eficient la nivelul întregii Uniuni Europene decât în fiecare stat în parte.

În al doilea rând, ne arată că bugetul UE este principalul instrument pe care Uniunea Europeană îl poate folosi pentru a adopta măsuri de combatere a unei astfel de epidemii. Este o nouă dovadă, mai ales pentru guvernele care vor reducerea Bugetului Uniunii, că orice tăiere din liniile europene de finanțare înseamnă o Uniune mai puțin capabilă să acționeze. În schimb, orice euro adăugat la bugetul UE este mult mai eficient cheltuit pentru gestionarea problemelor comune decât dacă ar fi cheltuit separat în fiecare stat membru în parte.

Mai jos vă voi explica mai în detaliu ce măsuri s-au luat la nivel european pentru combaterea epidemiei, dar și cum putem folosi mai departe Bugetul UE pentru a gestiona eficient această nouă urgență europeană.

Mecanismul de Protecție Civilă

Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene este un instrument important care asigură coordonarea și sprijinul reciproc între statele membre ale Uniunii Europene în situațiile de urgență.

Mecanismul a fost folosit deja în contextul epidemiei de coronavirus. Spre exemplu, a fost activat pentru a repatria cetățenii europeni din Wuhan (China), alocându-se 3 milioane de euro fonduri europene pentru acest demers.

Poate fi folosit, de asemenea, pentru a direcționa resursele comune ale Uniunii Europene către zonele și regiunile cele mai afectate. Spre exemplu, dacă vedem că în Italia sau Spania situația devine din ce în ce mai gravă, noi, celelalte state membre, trebuie să dăm dovadă de solidaritate și să sprijinim aceste țări să combată mai ușor epidemia, nu doar să gestionăm epidemia între granițele țării noastre.

Dacă nu dăm dovadă de coordonare și solidaritate europeană, ne vom trezim că epidemia se extinde mult mai rapid, inclusiv la noi în țară, decât dacă am fi acționat comun și solidar pentru a reduce impactul în zonele cele mai afectate. Vedem că toate statele membre ale Uniunii Europene au identificat cazuri de coronavirus. Este clar o problemă europeană și trebuie să cooperăm cât mai mult la nivel european.

De asemenea, în contextul negocierilor privind Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027, consider că noi, Parlamentul European, trebuie să rămânem fermi în decizia de a respinge propunerea președintelui Consiliului European de a reduce bugetul pentru Mecanismul European de Protecție Civilă. Mai mult, trebuie să cerem o creștere semnificativă a alocărilor pentru acest mecanism ca să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice situație nouă de criză.

Programul „Orizont” pentru cercetare și dezvoltare - investiții în noi vaccinuri și tratamente

Comisia Europeană a alocat 47,5 milioane de euro din Programul European de Cercetare și Inovare „Orizont 2020” și 45 de milioane de euro din Inițiativa pentru Medicina Inovatoare tocmai pentru dezvoltarea de noi vaccinuri, tratamente și echipamente medicale cu scopul combaterii epidemiei de coronavirus.

Este o veste foarte bună. Este clar că putem să dezvoltăm mai rapid vaccinuri și tratamente eficiente dacă lucrăm în comun decât dacă fiecare stat membru investește în cercetare de unul singur.

Acest lucru se aplică la orice alt domeniu de cercetare și inovare. Orice euro investit la nivel european în cercetare și inovare va fi folosit mai eficient decât dacă împărțim acel euro în investiții la nivelul fiecărui stat membru.

De aceea am cerut creșterea alocărilor pentru cercetare în viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene post-2020 până la 120 de milioane de euro, cu 40 de milioane de euro mai mult față de propunerea președintelui Consiliului European.

Insistăm, de asemenea, ca, din actualul Bugetul multianual al UE 2014 – 2020, să avem o alocare cât mai mare pentru cercetări în domeniul sănătății, în special pentru cercetările de urgență privind gestionarea epidemiei de coronavirus.

Fondul de Solidaritate al UE

Fondul de Solidaritate este folosit pentru decontarea parțială a cheltuielilor statelor membre care sunt afectate de dezastre naturale. Spre exemplu, chiar eu am fost raportor pe două rapoarte ale Parlamentului European prin care am compensat cu banii din Fondul de Solidaritate pagubele cauzate de inundațiile care au lovit România în 2014 și 2018.

Consider că ar trebui să cerem Comisiei Europene să extindă baza legală a acestui fond pentru a deconta și cheltuielile în situațiile de urgență în sănătate, precum epidemia de coronavirus.

În prezent, acest fond are un buget anual de 500 de milioane de euro. Pentru viitorul Buget Multianual al UE 2021 - 2027, Comisia a propus un buget de 600 de milioane de euro, iar Parlamentul European a propus o alocare anuală de 1 miliard de euro.

În acest context, dacă extindem fondul și la situațiile medicale de urgență, propunerea de buget a Parlamentului European va fi mai aproape de nevoile Uniunii Europene decât propunerea Comisiei Europene.

Agențiile europene cu atribuții în sănătate

Bugetul UE finanțează activitatea mai multor agenții europene cu atribuții în domeniul politicilor de sănătate, precum Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolii. Rolul acestui centru este de a oferi suport științific, bune practici și asistență statelor membre pentru prevenirea și controlul bolilor. Are, deci, un rol foarte important în contextul epidemiei de cornavirus.

Bugetul Centrului pentru anul 2020 este de 58 de milioane de euro. Această alocare a fost decisă înainte de apariția epidemiei de coronavirus. De aceea, trebuie să ajustăm acest buget. Primul lucru pe care putem să-l facem în Parlamentul European este să cerem Comisiei Europene să vină cu o propunere de rectificare a bugetului Uniunii Europene de anul acesta pentru a crește alocarea financiară către această agenție. Mai departe, trebuie să creștem semnificativ alocarea financiară și în bugetul UE de anul viitor.  

O altă instituție importantă, cofinanțată de la bugetul european, este Agenția Europeană a Medicamentului care autorizează și monitorizează medicamentele comercializate în UE. Agenția va avea un rol important în a autoriza cât mai repede în statele membre noile tratamente și vaccinuri pe care le vom dezvolta pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Programul de Sănătate al Uniunii Europene

După ce vom scăpa Europa de epidemia de coronavirus, este clar că vom fi învățat multe lucruri noi și va trebuie să luăm măsuri prin care să prevenim apariția unei noi epidemii asemănătoare. Programul de Sănătate al UE, care are ca obiectiv tocmai schimbul de bune practici între statele membre pentru prevenirea bolilor, ar fi un bun instrument de utilizat pentru întărirea Uniunii Europene în fața riscurilor de epidemie.

Dar bugetul actual al Programului de Sănătate al Uniunii Europene, de 450 de milioane de euro pentru 7 ani împărțit la 27 de state membre, este unul mult prea mic pentru a fi un instrument cu adevărat eficient în astfel de cazuri. Trebuie să creștem bugetul și pentru Programul de Sănătate al UE în viitorul buget european.

Ce este de făcut mai departe

În primele săptămâni de la apariția epidemiei de coronavirus în Europa, am demonstrat că există mecanisme la nivelul Uniunii Europene pentru a frâna extinderea acestei epidemii.

Dar, pentru ca aceste instrumente să fie cât mai eficiente în următoarea perioadă și să contribuie la eradicarea epidemiei, trebuie să existe un nivel cât mai mare de cooperare și solidaritate la nivel european. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că echipăm aceste instrumente cu bugetul adecvat.

Asta înseamnă că trebuie să propunem și să adoptăm de urgență la nivelul instituțiilor europene orice măsură prin care să creștem alocările bugetare acolo unde este nevoie. Trebuie să nu ne fie teamă să luăm măsuri dure atunci când este cazul.

Nu în ultimul rând, trebuie să ținem cont de ce vom fi învățat din această criză și când vom adopta Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.  Trebuie să înțelegem cu toții că, dacă vrem o Uniune Europeană care să facă mai multe pentru oameni, inclusiv în situații de extremă urgență, trebuie să îi acordăm și un buget adecvat.

Partenerii noștri