Editorial Patriotism vs. naționalism

Data actualizării: Data publicării:
Vlad Botoș
Vlad Botoș
Europarlamentar USR
Vlad Botoș este europarlamentar USR PLUS din luna mai 2019, vicepreședinte al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI), vicepreședinte al Delegației pentru Albania, membru în Comisia pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului (IMCO). Este membru al Biroului Național USR.
Vlad-Botoș_avatar_1616078562

Vreau să vorbesc astăzi despre patriotism, un cuvânt golit de sens de demagogia din ultimii 80 de ani din România. Văd sensul acestui cuvânt în fiecare zi, aici, în Parlamentul European. Oamenii încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei, dar nu uită niciodată de țara lor, de specificul pe care îl au regiunile din care vin ei.

Patriotismul este pentru mine munca neobosită pentru țara ta, eforturile pe care le depui, ca om, pentru ca atunci când mori să lași o țară mai bună. Poate părea mult spus, dar fiecare dintre noi are puterea de a contribui fie și cu o atitudine pozitivă, cu plantarea unui copac, cu ajutarea unui om.

Patriotismul este să vrei să faci ceva pentru comunitatea ta, pentru țara ta, iar noi avem multe de făcut pentru a salva natura noastră, pădurile, copacii din orașe, casele tradiționale de la țară, tradițiile, chiar și mâncarea tradițională.

Patriotismul este însă foarte departe de naționalismul prost înțeles, de acea mișcare care se sprijină pe ura față de ceilalți, față de cei care sunt diferiți. Am văzut naționalismul la lucru de multe ori în Europa. L-am văzut în România prin Mișcarea Legionară care a dus la crime, asasinate politice, la alăturarea țării noastre monstruoasei coaliții formate de naziști în Al Doilea Război Mondial. L-am văzut prin național-comunismul ceaușist.

Am văzut ce a făcut naționalismul în Germania, unde această ideologie a fost direct responsabilă de moartea a milioane de oameni. Am văzut naționalismul ETA în Spania unde acțiunile teroriste au dus la crime și la atentate cu mii de morți sau chiar mișcările naționaliste din Irlanda de Nord, unde zeci de ani au fost omorâți mii de oameni.

Naționalismul care se strecoară acum în România nu face decât să stârnească ură, să îndemne la lipsă de dialog, la denigrarea celuilalt și ceea ce doare cel mai tare este că se folosește de simbolurile românești, de dragostea de țară.

Să nu ne mințim pe noi înșine, dacă faci același lucru, vei avea aceleași rezultate. Naționalismul a arătat deja ce poate, istoria este foarte clară, urmările au fost foarte dureroase, iar urmările nu arată nici o urmă de dragoste de țară sau de semeni.

Sunt patriot și o spun cu mândrie, dar nu sunt naționalist!

Partenerii noștri